xcounter
#

"Укрспецекспорт" відсудив у польської компанії 26 БМП та $3 млн (відео)

2435
Конфісковані у польської компанії Wtórplast S.A. БМП-1 відправляються в Україну / Фото: ТСН
Конфісковані у польської компанії Wtórplast S.A. БМП-1 відправляються в Україну / Фото: ТСН

Законтрактовані машини були конфісковані у компанії Wtórplast за рішенням місцевих судів

Державний спецекспортер вилучив 26 БМП-1 у місцевої приватної компанії за рішенням суду Польщі та при участі місцевих адвокатів та судових виконавців.

"Справа почалася ще у квітні 2016 року. Був підписаний контракт між польською приватною компанією і державною компанією "Укрспецекспорт", - повідомив керівник юридичного відділу держкомпанії Ігор Долуда.

Читайте також: Міноборони замовило ремонт 152 двигунів для БМП на 55 мільйонів гривень

За угодою Україна мала придбати у поляків (компанії Wtórplast S.A.) 93 БМП за $15 345 тис. Українська сторона перерахувала аванс у майже $9 млн й отримала близько 20 бронемашин. Решту "Укрспецекспорт" мав отримати до кінця 2018 року.

Однак польський партнер не виконав умови контракту й вже понад два роки не постачає військову техніку ДП «Укрспецекспорт».

БМП-1

Як стало відомо, причиною цьому стало рішення керівництва Wtórplast переглянути ціну постачання машин. Крім того, начебто, були проблеми з поверненням частини БМП для заміни запчастин.

"Треба було їх завозити до Чехії. Почекати, поки машини прийдуть назад. Робити наступний техогляд, потім почався коронавірус. Вийшло як вийшло", - прокоментував рішення керівництва Wtórplast голова правління польської компанії Владислав Бінда.

БМП-1

Після зриву контракту, "Укрспецекспорт" був вимушений подати звернення до місцевого суду. Адвокати, що представляють сторону держпідприємства називають дії Wtórplast безпідставними. До такої ж думки дійшли й польські арбітражний і апеляційний суди.

"Польська компанія не представила жодних обґрунтованих, серйозних причин, які б дозволили їй не виконувати умови контракту, зривати постачання. Насправді вона могла у передбаченому порядку, згідно з домовленостями, реалізовувати українське замовлення", - відзначив адвокат Якуб Мазур.

БМП-1

Попри рішення суду Польщі, місцева компанія відмовилась добровільно передати 26 машин. Щоб забрати техніку українцям довелося залучити польського судового виконавця.

БМП-1

"У мене в руках рішення суду - у нас це називається екзекуційний акт. На його підставі ми, власне, зараз вилучаємо 26 військових машин, які належать Україні. Я не розумію, чому польська компанія добровільно цього не зробила", - розповів судовий виконавець Томаш Войтович.

БМП-1

Відзначається, що конфісковані машини перебувають у задовільному стані та незабаром мають перетнути кордон. Також додається, що вилучені БМП мають бути поставлені в Збройні сили згідно з ДОЗ-2020.

БМП-1

Варто додати, що польська приватна компанія, згідно з рішенням суду, повинна відшкодувати ДП "Укрспецекспорт" близько $3 млн за непоставлені бронемашини та судові витрати. Також цим ділом займаються й українські ДБР та НАБУ.

БМП-1

Нагадаємо, у квітні цього року прес-служба ДК "Укроборонпром" повідомила, що Державна компанія "Укрспецекспорт" розпочала процес поставки Міністерству оборони України 37 одиниць бойових машин піхоти БМП-1 для потреб Збройних Сил України.

Читайте також: В третій раз вперше "Укроборонпром" збирається виготовляти траки для БМП (фото)