xcounter
#

"Старий" B-1 на пенсію не збирається: якою буде доля бомбардувальника у 2020-х роках

3010
"Старий" B-1 на пенсію не збирається: якою буде доля бомбардувальника у 2020-х роках

Військово-повітряні сили США вживатимуть всі можливі заходи для того, щоб B-1 Lancer літав аж до того, поки в небо не підніметься його заміна

Бомбардувальник В-1 вперше піднявся у повітря у 1980-х роках й вже сьогодні цей літак потребує заміни – однак відбудеться це не раніше кінця цього десятиріччя, коли має бути готовий інший американський бомбардувальник – B-21 Raider.

Водночас B-1 Lancer все ще здатен "відтермінувати" свій повноцінний вихід на пенсію, однак для цього треба вжити певних заходів, вважають у ВПС США.

Читайте також: Китай оснастив бомбардувальник H-6N великою гіперзвуковою ракетою (відео)
Бомбардувальник В-1 Lancer
B-1 Lancer ще політає – але недовго

Одним з таких заходів стане списання 17 бомбардувальників В-1 у 2021 році. Передусім це необхідно для економії коштів, однак списані літаки, ймовірно, будуть розібрані на запасні частини, які знадобляться для інших літаків, оскільки останнім часом флот зіштовхнувся з проблемою нестачі запчастин для бомбардувальників, останній з яких був виготовлений компанією Boeing ще у 1988 році.

ВПС США також проводять випробування планера бомбардувальника. Планувалося, що В-1В мав би налітати від 8000 до 10 000 годин, однак середня кількість годин у парку бомбардувальників наразі становить 12 000.

Сьогодні ВПС хочуть змоделювати на списаному бомбардувальнику вдвічі більше годин нальоту, щоб мати уявлення про те, скільки ще В-1 зможе безпечно літати. Також минулого року ВПС США обмежили польоти цих бомбардувальників на великих висотах.

Бомбардувальник В-1
Військово-повітряні сили США планують зробити частину своїх стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer носіями гіперзвукових ракет AGM-183А.

Крім того, розглядається й можливість додавання гіперзвукової зброї до різноманіття озброєнь, яке має В-1В. Так, ВПС США планують зробити частину своїх стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer носіями гіперзвукових ракет AGM-183А.

Зрештою, у ВПС США вважають, що вжиті заходи дозволять парку бомбардувальників B-1 літати до того часу, поки їх не замінить новий B-21 Raider, перший політ якого має відбутися вже в цьому році.

Читайте також: Новий китайський бомбардувальник H-20 з 45 тоннами озброєння: план поза межами реальності