xcounter
#

"Стає схожим на літак": стелс-бомбардувальник В-21 може здійснити перший політ у грудні 2021

2464
"Стає схожим на літак": стелс-бомбардувальник В-21 може здійснити перший політ у грудні 2021

Офіційний представник Військово-повітряних сил США Ренді Уолден розповів про прогрес компанії Northrop Grumman у створенні першого прототипу стелс-бомбардувальника В-21 Raider

За словами Уолдена, прототип починає "ставати схожим на літак". Наразі компанія будує цей тестовий літак на Заводі 41 в Палмдейлі, Каліфорнія.

Військово-повітряні сили США сподіваються, що літак буде готовий здійснити свій перший політ у грудні 2021 року – однак є побоювання, що ця подія може бути перенесена.

Читайте також: У США провели масштабні навчання з F-35, В-2 і RQ-170: відпрацьовували прорив ворожої ППО
В-21 бомбардировщик
Рендер В-21

"Постачальники зі всієї країни надають деталі, які наразі збираються докупи. Але в програмах створення літаків завжди бувають сюрпризи на ранніх етапах і я не думаю, що ми будемо виключення – але загалом створення цього бомбардувальника йде за планом", – заявив Уолден.

Прогрес, який наразі спостерігається, посилює впевненість ВПС США у тому, що в майбутньому В-21 збереже можливості американської бомбардувальної авіації. Уолден стверджує, що військові бази США отримають цей літак у середині 2020-х років.

Бомбардувальники США
Бомбардувальники В-21 (зверху) та В-2 (знизу)

Наразі пройшло п’ять років після того, як Northrop Grumman отримала контракт на проєктування і виробництво стелс-бомбардувальників В-21, але подробиць про цей літак на сьогодні й досі не дуже багато.

Варто зазначити, що наразі Northrop Grumman побудував повномасштабний, але нелетючий макет так званої Iron Bird, який дозволив би здійснити розробку та інтеграцію систем для В-21 без необхідності в реальному прототипі.

Бомбардувальники В-21 (зверху) та В-2 (знизу)
Бомбардувальники В-21 (зверху) та В-2 (знизу)

Ймовірно, що компанія виконала роботу зі зниження ризиків, використовуючи інші платформи чи тестові зразки.

Коли розробники завершать створення В-21, він буде відправлений на базу ВПС Едвардс.

Читайте також: Винищувачі-бомбардувальники F-15E першими отримали нові ядерні бомби В61-12