xcounter
#

Греція масштабно оновлює бронетехніку: замовлення на сотні БМП, включно з новітньою KF-41 Lynx та модернізація Leopard 2A4

KF-41 Lynx (фото: Rheinmetall)
KF-41 Lynx (фото: Rheinmetall)
6351

Якщо контракт на 3,5 млрд євро буде укладений, Греція стане другим замовником футуристичної KF41 Lynx, яку також пропонують Україні

Міноборони Греції запланувало доволі масштабне оновлення сухопутних сил шляхом оновлення парку БМП та основних бойових танків. Зокрема вже на фінальних стадіях знаходиться укладення міжурядової домовленості із Німеччиною щодо постачання новітніх бойових машин піхоти KF41 Lynx, отримання додаткових Marder 1A3, а також модернізацією танків Leopard 2A4 до рівня Leopard 2A7.

Як передає місцеве профільне видання Defence Review Gr, в Афінах пройшла зустріч на рівні генштабу та МЗС, за участю прем'єр-міністра країни, щодо активізації угоди. А остаточно узгодити всі деталі із Берліном планується досягти під час безпекового форуму у Мюнхені, який пройде 17-19 лютого.

Читайте також: Saab вдруге подвоїть виробництво NLAW вдвічі, до 400 тисяч на рік

KF-41 Lynx
KF-41 Lynx (фото: Rheinmetall)

Наразі німецькою стороною запропоновано продаж 205 KF41 Lynx, дві партії Marder 1A3 по сто одиниць кожна, друга з яких буде надходити поступово із заміною у Бундесвері цих БМП на Puma, а також модернізацію 123 танків Leopard 2.

І якщо угода буде укладена, то збройні сили Греції стануть вже другими замовниками KF41 Lynx після Угорщини, яка за 2 млрд євро замовила 218 БМП Lynx KF41 з правом локалізованого виробництва 172 БМП. Також у планах Rheinmetall зацікавити своєю розробкою Італію та посунути її БМП Dardo. У планах компанії, до речі, й Україна, при цьому не тільки у вигляді постачання Lynx, а й новітнього танка KF51 Panther.

Вартість грецького контракту оцінюється у 3,5 млрд євро, але у відповідь німецька Rheinmetall має розширити свої потужності на своєму підприємстві у Салоніках. Окрім того, Греція хоче фактично знизити ціну угоди шляхом зустрічного постачання до Німеччини 150 бронемашин Hoplite. Також важливим елементом домовленості із Берліном для Афін має стати не включення оплати за озброєння в оплату боргу перед Німеччиною.

Водночас для самої Греції оновлення свого бронетанкового парку є очевидною потребою. Зокрема парк грецьких бойових машин піхоти це до 169 одиниць БМП-1, 40 з яких має бути передана до України за "круговими постачаннями" в обмін на Marder.

Marder
Marder збройних сил Греції (фото: Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού)

А механізація сухопутних військ в цілому у Греції покладена на БТРи, зокрема власну розробку Leonidas у відносно малій кількості до 100 одиниць, а основою є 1,8 тисячі M113. Саме тому 205 KF41 Lynx та 200 Marder 1A3 будуть доволі значним внеском у власну обороноздатність.

Leonidas 2
Leonidas 2 збройних сил Греції (фото: Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού)

Модернізація танкового парку має не менше значення. Хоча "на папері" в Афін понад 1,2 тисячі танків, більшість з них це застаріла техніка. Зокрема 500 Leopard 1, з яких частина взагалі у версії А4, а також цілих 375 одиниць M48A5 Patton. А фактично весь тягар боєздатності несуть на собі 170 Leopard 2A6HEL та 183 Leopard 2A4.

M48A5 Patton греція
M48A5 Patton збройних сил Греції (фото: Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού)

Водночас те, що, за попередніми даними, лише 123 танків Leopard 2A4 будуть проходити модернізацію до A7 означає те, що одразу 60 танків залишаться без оновлення.

Leopard 2A4 греція
Leopard 2A4 збройних сил Греції (фото: Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού)

Також зазначимо, що існувала інформація про зацікавленість Греції у модернізації Leopard 1. Наразі розглядається два варіанти - доволі помірне оновлення, яке торкнеться прицілів, заміни гідравлічних приводів на електричні та реконструкцію деяких механічних частин. Саме такий варіант пропонують грецькі компанії у співробітництві з іспанською Indra Defense. Альтернативою є глобальне оновлення на основі пропозиції від бельгійської John Cockerill з повною заміною башти.

Читайте також: Велика Британія погодила остаточний вигляд Challenger 3 і переходить до створення прототипів