xcounter
#

ЗСУ можуть озброїтися німецькою "Пантерою" зі 130-мм гарматою, а також новітніми БМП Lynx – Handelsblatt

5244
Panther KF51
Panther KF51

У Rheinmetall розповіли, яку новітню зброю може отримати Україна

Україна може стати першим покупцем новітнього німецького танка Panther KF51 – як повідомляє видання Handelsblatt з посиланням на очільника німецького оборонного концерну Rheinmetall Арміна Паппергера, його компанія наразі веде перемовини щодо експорту свого нового танка в Україну.

Panther KF51
Panther KF51

KF51 Panther – новітній німецький танк, який вперше був представлений німецькою компанією Rheinmetall зовсім нещодавно, а саме на виставці Eurosatory 2022. Машина створена на основі шасі основного бойового танка Leopard 2 зі встановленням нової башти, оснащеної 130-мм гарматою.

Читайте також: Прем'єра танка нового покоління KF51 Panther від Rheinmetall: німецька "Пантера" повертається (фото, відео)

По суті, наразі у світі існує лише демонстраційний зразок танка KF51 Panther. Але Паппергер говорить про поставки Panther KF51 "через 15-18 місяців", які можуть бути побудовані безпосередньо у Німеччині або ж в Угорщині. Водночас вже після війни – за умови погодження з урядом країни – Rheinmetall готовий побудувати в Україні новий танковий завод.

Крім того, як відзначає Паппергер, Україна також зацікавлена у німецьких новітніх бойових машинах піхоти Lynx. Щоправда, якихось конкретних деталей щодо БМП не повідомляється.

бмп lynx
БМП Lynx, фото ілюстративне

У матеріалі також відзначається, що для постачання танків Panther KF51 (і, як можна цілком впевнено стверджувати, і БМП Lynx), потрібно погодження німецького уряду. Можна обережно припустити, що це не має бути проблемою, оскільки німці вже зняли "червоні лінії" з тих же Leopard 2, а також виготовляють для України свої новітні унікальні САУ RCH-155.

Німецька перспективна САУ RCH 155
Німецька перспективна САУ RCH 155, ЗСУ стануть першими операторами цієї системи

Втім, варто також розуміти, що йдеться не про передачу техніки, а про безпосередньо закупівлю цих новітніх основних бойових танків у рамках контракту – у Rheinmetall поки не дають конкретики щодо цін та кількості, однак можна припустити, що такі танки будуть далеко не з дешевих.

Читайте також: Скільки часу потрібно, щоб розгорнути спільне виробництво сучасної БМП на прикладі Угорщини та KF41 Lynx