xcounter
#

Як може виглядати сучасна версія Leopard 1: і це дійсно все, що можливо "вичавити" з 60-річної машини

Leopard 1A5 збройних сил Греції
Leopard 1A5 збройних сил Греції
18242

Leopard 1 у строю вже більш ніж поважний строк і пройшов вже цілу плеяду модернізацій, остання з яких може продовжити йому життя ще на років 10-20

Деякі види військової техніки продовжують триматися завдяки модернізаціями вкрай довгий час. Наприклад, Leopard 1, який накреслювали ще у 50-х роках та принятий на озброєння Німеччини у 1965. Попри свій вік він продовжує залишатись на озброєнні п'яти країн, включно з двома членами Альянсу - Туреччини та Греції.

Остання зараз розглядає можливість модернізації цієї машини, що означає намір залишити її у строю ще на десяток-другий років і враховуючи те, що мова йде про цілих 500 Leopard 1 у строю, рішення може й доволі виправдане. Особливо, якщо враховувати те, що грецька армія тримає ще й 375 одиниць M48A5 Patton.

Читайте також: У США впевнено йдуть до плану нашпигувати свій "новий-старий" F-15 ракетами "повітря-повітря"

У будь-якому випадку варіантів модернізації Leopard 1A5 не так й багато. Наприклад, зараз міноборони Греції обробляє дві пропозиції щодо модернізації цієї машини. Як пише грецький Defence Review наприкінці 2022 року своє бачення запропонувала грецька компанія ELVO та бельгійська John Cockerill.

Leopard 1A5
Греція експлуатує Leopard 1A5 та Leopard 2 у версіях А4 та А6HEL

Перша пропонує модернізацію електронних систем, в першу чергу прицілів, реконструкції механічних та електричних систем, замінити гідравлічні приводи на електричні. При цьому роботи будуть проходити у доволі тісній співпраці з іспанською Indra Defense.

У John Cockerill пропонують своє традиційне рішення - поставити нову башту, у цьому випадку Cockerill 3105. З точки зору логіки - цілком зрозуміле рішення, бо мова йде про шлях якісного збільшення можливостей, навіть за умови збереження 105-мм калібру, завдяки абсолютно новим засобам виявлення цілей та цифровій платформі системи управління вогнем. Результат поєднання був продемонстрований на виставці Eurosatory літом 2022 року і виглядав наступним чином:

Башта Cockerill 3105 на Leopard 1A5 (фото: EDR Magazine)

Для того, щоб вмісити башту у корпус бельгійцям знадобилось підняти саму башту, бо висота внутрішніх її елементів більша за висоту корпусу. Але, у John Cockerill запевнили, що у випадку необхідності можуть і переробити конструкцію, щоб обійтись без "милиць".

Cockerill 3105 має автомат заряджання, який вміщує 12 або 16 снарядів, що дозволило виключити з екіпажу заряджаючого. Калібр та сама гармата не змінилась - 105-мм, але додалась можливість використання протитанкових ракет, які для John Cockerill розробило українське ДККБ "Луч". Дальність виявлення цілей складає до 18 км у день та 15 км у ночі, дальність розпізнавання 9 км та 7 км відповідно.

Також треба звернути увагу на величезні кути підйому гармати від -10 до 45 градусів. Але сама башта зроблена з алюмінію та має додаткові елементи, які доводять рівень захисту до STANG 4569 Level 5, тобто захист від 25-30-мм гармат. Завдяки цьому вдалось вивільнити 3,5 тони ваги у порівнянні зі стандартним Leopard 1A5. До речі через велику кількість модернізацій бронювання Leopard 1, яке дійсно доволі довгий час було його відверто слабким місцем, оцінити рівень захисту корпусу доволі складно.

У будь-якому випадку, на якому варіанті зупиняться у міноборони Греції, або все ж таки наважаться більш кардинально оновити свій танковий парк, покаже лише час.

Читайте також: Заочна "битва" БМП: німецький Marder проти американського Bradley - коли увагу треба звертати на дійсно важливі речі