xcounter
#

У США впевнено йдуть до плану нашпигувати свій "новий-старий" F-15 ракетами "повітря-повітря"

10056
Винищувач F-15EX. Фото: Boeing Defense
Винищувач F-15EX. Фото: Boeing Defense

Літак буде мати на озброєнні одразу 12 ракет класу "повітря-повітря"

У США зробили ще один крок до того, щоб їхній літак F-15EX був нашпигований ракетами більше за будь-який інший винищувач Повітряних сил США – у середу, 4 січня, база ПС США "Еглін" заявила, що два новітніх винищувачі під час випробувального польоту ще 29 листопада 2022 року запустили ракети класу "повітря-повітря" з двох нових бойових модулів, повідомляє видання Defense News.

f-15ex
F-15EX випускає ракету AIM-120, фото U.S. Air Force

У повідомленні йдеться про те, що це "важливий крок" до того, щоб F-15EX мав змогу озброїтися запланованою кількістю у 12 ракет класу "повітря-повітря". Відзначається, що нові випробувальні польоти довели, що винищувач може "ефективно та безпечно" стріляти з нових бойових модулів.

Читайте також: ​Пентагон замовляє F-15EX: навіщо США винищувач з 70-х років, якщо є F-22 та F-35

Під час випробувань льотчики випускали ракети AIM-120 та AIM-X по безпілотнику-мішені (вперше ракета AIM-120 була випущена з F-15EX у січні 2022 року). Наразі відомо, що коли випробування будуть завершені, оперативні підрозділи, що мають на озброєнні ці літаки, матимуть можливість використовувати повний комплект з дюжини ракет.

Як відзначив підполковник Крістофер Ві, командувач випробувальною групою, винищувач F-15EX є "неймовірним доповненням до арсеналу ПС США" і літак буде готовий, коли "наші противники кинуть виклик інтересам нашої країни.

Разом з тим, останні новини про цей літак такі – США отримають новітніх F-15EX майже вдвічі менше від плану, щоб "оптимізувати" бюджет для купівлі більше винищувачів п’ятого покоління F-35A,

Читайте також: "Репортаж" з кабіни F-15EX: пілот винищувача про "2 Мах за 15 хвилин" та враження від першого польоту