xcounter
#

Винищувач F-15EX вперше випустив бойову ракету під час випробувань

7339
Винищувач F-15EX. Фото: Boeing Defense
Винищувач F-15EX. Фото: Boeing Defense

Остання версія винищувача ПС США четвертого покоління отримала власну зброю

Американський винищувач F-15EX успішно випустив перший бойовий снаряд під час випробувань, що відбулися 25 січня. Про це повідомляє видання Air Force Magazine.

Йдеться про те, що літак успішно знищив безпілотну повітряну ціль BQM-167 ракетою AIM-120D. Зазначається, що випробування проходили у рамках програми оцінки системи озброєння класу "повітря-повітря" Combat Archer.

Читайте також: Повітряні сили США замовили сотні двигунів для нових F-15EX

F-15EX під час випробувань
F-15EX під час випробувань

Так, під час випробувань F-15EX "виявив безпілотник за допомогою бортових датчиків" та запустив ракету по цілі. Постріл було визнано успішним.

"Це була наскрізна перевірка всієї системи озброєнь, яка стане поштовхом до складніших ракетних пусків у майбутньому", – зазначив керівник проєкту випробувань F-15EX.

Процес складання першого F-15EX для ПС США на заводі Boeing
Процес складання першого F-15EX для ПС США на заводі Boeing

Запуск ракети став важливим кроком для F-15EX, який вперше прибув на базу ПС США Еглін, що у Флориді, для спільних дослідно-конструкторських та експлуатаційних випробувань у березні 2021 року. Після цього новий винищувач взяв участь у військовій грі Northern Edge 21Northern Edge 21 на Алясці.

F-15EX Двигун F110 від General Electric
Двигун F110 від General Electric, що встановлюється на F-15EX

Наразі парк ПС США налічує всього два літаки F-15EX, однак вже у найближчі роки ця кількість має значно збільшитися. Загалом наразі відомо, що ПС США підписали з Boeing контракт на постачання до 144 літаків протягом наступних 15 років.

Читайте також: Boeing готовий опрацювати постачання в Україну F-15EX та T-7 з локалізацією складання на ДП "Антонов" - Олександр Лось