xcounter
#

Boeing готовий опрацювати постачання в Україну F-15EX та T-7 з локалізацією складання на ДП "Антонов" - Олександр Лось

Процес складання першого F-15EX для ПС США на заводі Boeing
Процес складання першого F-15EX для ПС США на заводі Boeing
15409

ДП "Антонов" може увійти у кооперацію з Boeing з виробництва бойових літаків, але замість цього в уряді несподівано розглядають закупівлю цивільних Boeing 737

Постачання та кінцеве складання американських воєнних літаків в Україні може стати реальністю вже найближчим часом. Американський авіагігант Boeing розглядав можливість складання воєнних літаків на потужностях ДП "Антонов". Про це в інтерв’ю Defense Express розповів екс-очільник ДП "Антонов" Олександр Лось. Це інтерв'ю є продовженням розмови, яка вийшла на нашому YouTube каналі.

Водночас, за ще не підтвердженою інформацією, замість цієї унікальної пропозиції у Кабінеті Міністрів України "народилась" ідея замість бойових літаків купити пасажирські Boeing 737.

Читайте також: ​Пентагон замовляє F-15EX: навіщо США винищувач з 70-х років, якщо є F-22 та F-35
Boeing 737
Цивільний Boeing 737 Max. Фото ілюстративне

"Україна зверталась до Boeing щодо можливості постачання найновішої версії багатофункціонального винищувача F-15EX та легких T-7 Red Hawk для потреб Збройних Сил України. Що більше, американська сторона розглядала можливість кінцевого складання новітнього T-7 на потужностях ДП "Антонов". Але весь цей масштабний проект "завис" у повітрі на українській стороні, - розповів екс-очільник ДП "Антонов" Олександр Лось в ексклюзивному інтерв’ю Defense Express, повна версія якого буде опублікована у найближчому випуску нашого журналу.

Boeing T-7 Red Hawk
Навчально-тренувальний Boeing T-7 Red Hawk

Як виявилось, у 2019 році Міноборони України звернулось до Boeing з пропозицією отримати бойові та учбово-тренувальні літаки за програмою уряду США Foreign Military Financing.

В ньому йшла мова про нову версію F-15, який зараз відомий під індексом EX, легкий літак T-X, який у армії США вже отримав індекс T-7 Red Hawk.

Цей лист розглянутий Boeing і взятий в роботу, але процес подальших перемовин загальмував з української сторони.

"У вересні 2019 року відбувся офіційний візит представників Державного департаменту та Департаменту оборони США на ДП "Антонов". Бо Boeing подав запит на отримання експортної ліцензії щодо можливості постачання Т-7 в Україну саме через "Антонов". Була перевірена система безпеки підприємства, рівень секретності, порядок зберігання державної таємниці. Станом на літо 2020 року T-7 був попередньо погоджений до постачання в Україну. За проектом ДП "Антонов" міг би стати центром локалізації літака. Наступним кроком було б постачання версії T-7 як легкого винищувача. Після реалізації цього проекту - постачання до України F-15EX", - розповів Олександр Лось.

Винищувач F-15EX
У 2020 році Пентагон замовив перші модернізовані винищувачі F-15EX

"Візія полягала в тому, щоб сформувавши в Україні флот літаків T-7, створити в Україні центр підготовки льотчиків для літаків 5-го та 4++ покоління та надавати послуги з підготовки та тренування льотчиків не лише українських Повітряних Сил, а саме країн НАТО, які, зокрема, переходять на літаки F-35. Тобто ще до вступу України в НАТО розпочати реальну роботу в напрямку взаємосумісності в бойовій авіатехніці та льотно-технічній роботі", - зазначив Олександр Лось.

Столтенберг Лось
Візит Генерального секретаря НАТО Й. Столтенберга в Україну, аеродром "Гостомель", 2017 рік

Загалом ця пропозиція дозволяє України вирішити стратегічно важливу задачу - провести заміну всього парку ще радянських бойових літаків, які відповідно до Візії Повітряних сил мають бути списані до 2035 року.

Окрім того, увійти у кооперацію з Boeing, що дозволяє дати поштовх до сучасного розвитку всієї авіаційної галузі України, отримавши доступ до західних технологій та стати частиною світової авіаційної індустрії на рівні партнера з одним з найпотужніших виробників літаків у світі.

"Як це не дивно, але цей проект йде, як компенсація за борг української сторони перед Boeing за проект "Морський старт". Справа в тому, що "Південмаш" та КБ "Південне" з 2016 року винні 193,5 млн доларів, до яких за ці роки додалась пеня і загальний борг вже складає близько 250 млн доларів. Тобто для України це просто унікальна win-win пропозиція, за яку треба триматись та робити все для її реалізації. А наразі Уряду України потрібно лише продовжити рух відповідно до процедури FMS/FMF, беручи до уваги рішучу підтримку України Сполученими Штатами Америки за стількома багатьма напрямами, що було вчергове підтверджено під час нещодавньої зустрічі Президентів Байдена та Зеленського", - наголосив Олександр Лось.

Складання літака
ДП "Антонов" може стати тим підприємством, яке візьме участь у створенні одних з найсучасніших літаків у світі

Водночас, як стало відомо Defense Express з власних джерел, зараз в Кабінеті Міністрів України "народилась" ідея замість того, щоб за програмою Foreign Military Financing отримати бойові літаки Boeing та увійти з ним у кооперацію - придбати пасажирські Boeing 737.

В цій ситуації Defense Express звертається до Кабінету Міністрів України для того, щоб посадовці пояснили позицію у питанні співробітництва з Boeing за окресленими напрямами модернізації Повітряних Сил України.

Читайте також: Перший цифровий літак пішов у серію: Boeing розпочав виробництво T-7A Red Hawk