xcounter
#

США отримають новітніх F-15EX майже вдвічі менше від плану, "підмогою" буде ненадійний F-22

3394
F-15EX, ілюстративне фото з відкритих джерел
F-15EX, ілюстративне фото з відкритих джерел

Пентагон "оптимізує" бюджет для купівлі більшої кількості F-35A, і водночас підважує оборону на випадок війни проти Китаю

Командування ВПС США прийняло рішення у 2023 році вивести дві ескадрильї винищувачів F-15C/D Eagle з авіабази "Кодена" на Окінаві в Японії.

Ці ескадрильї належали до 18-го авіакрила, були єдиними закордонними підрозділами ВПС США на літаках F-15C/D Eagle, та базувались в "Кодені" на постійній основі. Тепер американські військові планують розміщувати свої винищувачі на Окінаві на ротаційній основі, в якості "підмоги" розглядаються зокрема підрозділи на винищувачах F-22 Raptor. Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: Що насправді бачать AWACS, які передають данні до ЗСУ щодо цілей: унікальне відео з борту E-3 Sentry під час патрулювання
F-15EX, ілюстративне фото з відкритих джерел

Американських та японських військових такі плани бентежать, бо це по суті означає послаблення позиції армії США в Тихоокеанському регіоні. Особливо на тлі посилення загрози від комуністичного Китаю. І тут ситуацію взагалі не рятує той факт, що на базах в Японії зараз також розміщені дві ескадрильї ВПС США на винищувачах F-16.

Для збройних сил США це уже напрацьована практика – перекидати до Тихого океану "ротаційні" підрозділи своїх бойових літаків. Але відмова від "постійного" розміщення літаків ВПС США може ослабити стримування Китаю, агресивні апетити якого ростуть з кожним днем.

"На папері" американські ВПС мають 122 боєготові літаки F-22 Raptor та 55 небоєготових літаків цього типу. Але надійність "Рапторів" викликає закономірні нарікання у військових США, і це на тлі того, що Конгрес вирішив виділити значну суму на модернізацію боєготових F-22.

F-15EX, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але для нас тут насправді найважливішим є інший момент. Автори The Drive, що план вивести американські F-15 з Японії чітко свідчить про те, що ВПС США насправді "порізали" план по закупівлі новітніх F-15EX із 144 літаків до 80 літаків. Щоб "зекономити" ресурс на закупівлю додаткової партії F-35A, яка мала би стартувати після того, як американські військові отримали би всі свої 80 винищувачів F-15EX протягом 2023 року.

Вперше про наміри ВПС США майже удвічі скоротити план по закупівлі F-15EX стало відомо ще у квітні 2022 року. Але тоді американським оглядачам такий намір виглядав скоріше як елемент "багатокрокової гри" Пентагону, яка мала би увінчатись якраз додатковим фінансуванням на купівлю ще більшої кількості новітніх F-15EX.

Процес виробництва F-15EX, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Велика Британія готується продати флот своїх C-130, але на підтримку ЗСУ це ніяк не вплине