xcounter
#

Яку військову допомогу Китай може надати РФ: чи зважиться і чого це буде коштувати

Яку військову допомогу Китай може надати РФ: чи зважиться і чого це буде коштувати
8207

РФ запросила у Китаю військової допомоги, чим Пекін теоретично може допомогти детально проаналізували у Польщі

Кремль, відчуваючи крах своєї військової та економічної машини, запросив допомогу у Китаю. Ситуація сама по собі безпрецедентна, бо для РФ десятиріччями Пекін був споживачем та конкурентом на міжнародному ринку озброєння.

Проте в умовах найжорсткіших санкцій та величезних втрат у військовій техніці, військово-оборонний комплекс РФ фізично не зможе у короткі строки відновити боєздатність рашиської армії на рівень до 24 лютого 2022 року.

Читайте також: США оперативно нададуть Україні військову допомогу на $1 мільярд

Що більше, всі розрекламовані Кремлем зразки зброї та техніки, які належали до категорії "аналоговнет", реальну перевірку боєм не пройшли. Про це красномовно говорить не тільки тисячі одиниць знищенної українським військом техніки ворога, а величезна кількість просто кинутих рашистами, через низьку технічну якість, модернізованих танків, найновіших БМП, зенітно-ракетних комплексів, РСЗВ тощо.

Втрати ворога

Як повідомили американські ЗМІ, Кремль нібито запросив бронетехніку, ракетні боєприпаси для засобів протиповітряної оборони, логістичні машини та навіть продовольчі пайки.

Проте, як вважають аналітики польского оборонного видання defence24, в реальності Кремль доволі обмежений у тому, що може просити від Пекіну. І робити це одночано у двох напрямах.

Короткостроковому, що передбачає закупівлю озброєння, техніки та боєприпасів, які рашистам необхідні прямо зараз і які вони можуть використати одразу без додаткового навчання.

Армія Китаю
Озброєння сухопутних військ Китаю відійшло від прямого копіювання зброї СРСР

Та довгостроковому - для того, щоб знайти заміну західним комплектучючим. В першу чергу мова йде про електронні компоненти. Але насправді перелік необіхдних комплектучих може бути у тисячі разив ширщим, включно навіть зі звичайними підшипниками.

"Російські війська, які воюють в Україні, безумовно, мають проблеми зі зв'язком і програють на фронті радіоелектронної боротьби, в якій українська сторона використовує допомогу НАТО чи хоча б США.

Китай, як світова держава, коли йдеться про виробництво електроніки, схоже, має відносно сучасні рішення із забезпеченням зв'язку.

Армія Китаю
Армія Китаю є одною з найутаємниченіших у світі. Більшість світлин - лише з парадів

І хоча це можуть бути не більш просунуті системи, ніж російські, вони, ймовірно, не були так добре вивчені українською стороною і можуть стати для них несподіванкою, коли йдеться про шифрування або частоти, які використовуються.

Росіяни також відчувають брак високоточних боєприпасів для авіації протягом багатьох днів. Той факт, що бомбардувальники Су-34, багатоцільові Су-30 і штрумовки Су-25 йдуть у бій, часто тільки з підвісними класичними бомбами та некерованими ракетами, а не високоточною зброєю, можна побачити навіть у російських пропагандистських фільмах.

ВКС РФ
Протиповітряна оборона України щодня збирає врожай зі збитих рашистів

Це означає, що рашисти, ймовірно, не мали значних запасів своїх власних високоточних ракетних боєприпасів, які мали їм дозволити завдавати ударів з безпечної відстані.

Саме відсутність авіаційних високоточних боєприпасів, запас яких, за деякими даними, планувався щонайбільше на два тижні війни, сприяє збільшенню втрат бойових літаків.

Тим часом, китайці є власниками 73 літаків Су-30 та 24 літаків Су-35С, тобто машин, для яких було закуплено високоточні боєприпаси різних типів, ймовірно, виробництво деяких з них вже локалізовано у Китаї.

J-16
Це не російський Су-30, а китайський J-16

Росіяни також могли закуповувати у китайців розвідувально-бойовібезпілотні літальні апарати. Тим більше, що китайські системи цього класу є досконалішими за те, що є на озброєнні у армії РФ.

Wing Loong
Китайський дрон Wing Loong

З боку Defense Express зазначимо, що строк підготовки операторів таких дронів складає від декількох місяців до півроку. Також слід зазначити, що постачання будь-якого типу серьозного озброєння, якого немає на озброєнні армії РФ потребує довготривалих тренувань.

Також досі невідомо, чим закінчаться ці перемовини, і чи дійсно Пекін погодиться на пряму масштабну допомогу РФ. Зазначимо, що як тільки у США з'явились "інсайдерські" публікації лише про можливі перемовни Москви з Пекіном щодо допомоги, це спричинило різкий обвал курсу акцій китайських компаній.

Під питанням залишається те, чим буде Кремль розплачуватись за китайську допомогу, враховуючи стан своєї економіки, яка балансує на межі дефолту, що вже призвело до галопуючої інфляції та пустих полиць у магазинах.

Тому можливо зробити вкрай обережне припущення, що Пекін, по-перше, не буде робити нічого на швидкоруч, безоглядно йдучи на зустріч бажанням Москви.

По-друге, буде шукати баланс між тим, що просить Кремль та що можливо передати, не наражаючись на санкції з боку Заходу.

А по-третє, відчуваючи не тільки своє монопольне положення, "заломить" максимально можливу ціну.

Читайте також: Українські артилеристи розтрощили авіабазу окупантів у Херсоні - фото з супутника