xcounter
#

Один Ка-52 обходиться рашистам в 200 мільйонів рублів збитку, і це аж ніяк не все

19355
Обліт рашистського Ка-52 після викатки із заводу, ілюстративне фото довоєнних часів
Обліт рашистського Ка-52 після викатки із заводу, ілюстративне фото довоєнних часів

Спроба оцінити вартість виготовлення деяких типів рашистської авіатехніки та авіаційних ракет дала доволі цікавий результат

Портал The Drive спільно із журналістом Пьотром Бутовскі з опорою на відкриті джерела даних порахував вартість деяких зразків авіатехніки РФ. І як "бонус" - вартість деяких авіаційних ракет та оціночний темп виробництва на рік.

Найбільш парадоксальний результат вийшов у випадку з виробництвом вертольотів Ка-52 – виходить, що поставка однієї такої машини коштує російському ВПК близько 200 мільйонів рублів збитків, і це просто феноменально.

Читайте також: Рашисти настільки бояться "бавовни" в Москві, що крім "Панцирів" залучили ще й бригаду на ЗРК С-300
Рашистські Ка-52 на виробничому майданчику завод "Прогресс", ілюстративне фото довоєнних часів

Якщо конкретніше – автори публікації вивчили фінансову звітність заводу "Прогресс" - виробника Ка-52 за 2021 рік. За цією звітністю, в 2021 році підприємство здало Міноборони РФ 12 гелікоптерів, за кожен яких отримало 958 мільйонів рублів.

Але при цьому собівартість виробництва складала 1,177 мільярдів за один вертоліт. Таким чином, збиток при поставці одного Ка-52 складав 219 мільйонів рублів, або близько 25% від контрактної вартості. Які потім покривались методом "перехресного субсидування» напряму з держказни РФ, або кредитами від держбанків.

Рашисти звітують про передачу нових Су-57 для "ВКС РФ" у грудні 2022 року, фото з відкритих джерел

Що стосується Су-57, то тут опора на відкриті джерела зразка 2020 року показує, що один такий літак на той час коштував Міноборони РФ 4,7 мільярди рублів за одиницю. На 2028 рік є цільовий показник, що вартість одного Су-57 має бути знижена до 3,2 мільярдів рублів.

Скільки коштував кожен із чотирьох "бортів" цього типу, поставлених наприкінці 2022 року – даних у відкритому доступі нема. Але, як зауважують автори The Drive, навіть цифра в 4,7 мільярдів рублів є по суті заниженою. Бо не відображає усіх затрат на розробку та виробництво цих літаків на підприємствах російського ВПК; в свою чергу, ці всі затрати покривались за окремими програмами субсидування також напряму із держказни РФ.

Викатка із заводського цеху рашистського Ту-160, виготовленого із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року

Забігаючи наперед, можна сказати, що насправді найдорожчий за вартістю бойовий літак рашистів – це стратегічний бомбардувальник Ту-160М. Один такий літак за умовами контракту коштує 15-16 мільярдів рублів, яка частка із цієї субсидується – поки невідомо.

Окрема цікава історія – вартість виробництва рашистських військово-транспортних Ил-76МД-90А. За контрактними умовами зразка 2012 року, які передбачали поставку 36 "бортів", один такий літак мав коштувати російській казні 3,5 мільярдів рублів за одиницю.

Але по мірі розгортання виявилось, що при виготовленні одного Ил-76МД-90А збиток сягає 1 мільярда рублів за "борт", бо фактичний рівень інфляції в РФ у ті часи тримався в діапазоні 7-12% на рік. Що в свою чергу виступало як "виправдання" для авіазаводу "Авиастар" в Ульяновску під час судових суперечок із Міноборони РФ щодо невиконання умов контракту.

Один із рашистських Ил-76МД-90А, що був збудований протягом 2022 року, фото з відкритих джерел

Ретроспективно можемо лише зітхнути з полегшенням, що у рашистів провалилась тема із "реінкарнацією" Ил-76. Бо в іншому випадку ворог мав би більше можливостей для проведення "класичної" повітряно-десантної операції, і неодмінно цим би скористався для війни проти України.

Що стосується деяких типів авіаційних ракет РФ, то тут автори The Drive наводять такі. Якщо опиратись на фіксовану ціну зразка 2018 року, то одна ракета класу "повітря-повітря" типу Р-77-1 коштувала Міноборони РФ по 29,9 млн рублів за одиницю. А оціночний обсяг виробництва цих ракет протягом 2018-2022 року складає 2170 одиниць, чи по 430 одиниць за рік (за умови, що ціна "виробу" лишалась фіксованою протягом усіх 4 років).

Рашистська ракета класу "повітря-повітря" типу Р-77-1, ілюстративне фото з відкритих джерел

По керованій ракеті ЛМУР (вона ж "Изделие 305") оціночна вартість за цінами 2018 року складає 14,2 мільйони рублів за одиницю, оціночний темп виробництва протягом 2018-2022 років – не менше 50 одиниць в рік.

Автори публікації The Drive окремо наголошують, що насправді вартість того чи іншого виду рашистського озброєння в принципі некоректно намагатись обчислювати в доларах. Хоча б тому, що курс російського рубля постійно "стрибає".

Якщо уже хочеться знайти еквівалент, краще порівнювати безпосередньо з тим, що має цінність безпосередньо всередині самої РФ. Вони самі наводять такий приклад - одна ракета Р-77-1 коштує приблизно як дві квартири в Санкт-Петербурзі, один Ка-52 – близько 80 квартир, один Су-57 – близько 300 квартир.

Рашистський Ми-28НМ з ракетою ЛМУР, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Західне ЗМІ показало, як рашисти "засвітили" недоліки своєї ракети ЛМУР для Ми-28НМ