xcounter
#

Скільки військ рашистів стоїть у "Придністров’ї", і на що вони взагалі здатні

13333
Т-64 зі складу військ рашистів у невизнаній "ПМР", фото з відкритих джерел
Т-64 зі складу військ рашистів у невизнаній "ПМР", фото з відкритих джерел

Кремль намагається відкрити "другий фронт" проти України, потрібно розуміти потенціал ворога

РФ явно шукає привід для легітимізації свого вторгнення в "Придністров’я" або в Молдову загалом. Тому, наприклад, вже встигла звинуватити нашу країну в начебто підготовці вторгнення у невизнану "ПМР".

В свою чергу, прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан заявив, що йому відомо одразу "про декілька сценаріїв дестабілізації", один із яких передбачає висадку рашистського десанту в Кишиневі, з метою захопити місцевий аеропорт та прокласти "повітряний міст".

Читайте також: Румунія готова підтримати будь-яке рішення Молдови щодо Придністров'я поки у РФ говорять про "провокації"

Про рівень загрози свідчить зокрема й заява президента Румунії Клауса Йоганніса про те, що його держава готова підтримати Молдову за будь-якого сценарію подій, підтримка залежатиме від конкретної ситуації. Тому є сенс ще раз поставити питання про те, яке угрупування військ має РФ у "Придністров’ї", і на що воно в принципі здатне.

БМ-21 "Град" зі складу військ рашистів у невизнаній "ПМР", фото з відкритих джерел

The Military Balance 2022 говорить про наявність в регіоні 1500 кадрових військових армії РФ, декількох Ми-8 та семи ударних Ми-24. Із відкритих джерел можемо взяти дані, що кадрові війська РФ у "ПМР" мають до 100 одиниць бронетехніки, яких вистачить на дві БТГр. Окрім того, формування самого "Придністров’я" мають загалом до 8 тисяч "багнетів", до 40 танків Т-64 і Т-72, до 240 ББМ та до 40 РСЗВ.

"На папері" виглядає переконливо, але цього "ударного кулака" може і не вистачити (за рахунок "кадрового фактору") для вирішальної переваги навіть над "всього лише" армією Молдови, що мають епітет "найслабшого війська Східної Європи".

Як вказує The Military Balance 2022, збройні сили Молдови налічують загалом 5,15 тисяч кадрових військовослужбовців та до 58 тисяч резервістів. Сухопутні війська налічують 4 легкі бригади та 1 бригаду ССО, в розпорядженні яких майже 200 легких ББМ, до 250 одиниць артсистем усіх типів, 28 зеніток ЗУ-23-2 та 11 одиниць С-60.

Армія Молдови має зокрема 44 одиниці БМД-1, фото ілюстративне

Коли мова про можливість агресії Кремля зі сторони "Придністров’я", то зазвичай згадується лише один фактор – крупні склади боєприпасів біля Ковбасної.

Але ж для залучення військ рашистів із "ПМР" потрібна значно ширша ресурсна база: достатній запас комплектуючих та палива до техніки, запаси провізії із розрахунку хоча б на наявний кадровий склад.

Ну і врешті – можлива мобілізація до угрупування військ в "Придністров’ї", згадуючи про тактику "живих хвиль" армії РФ на фронті.

Бронетехніка рашистів з "Придністров'я", ілюстративне фото з відкритих джерел

Цілком можливо, що цієї всієї ресурсної бази на території невизнаної "ПМР" насправді нема. Цілком можливо, що в Кремлі насправді розуміють, що наявним нарядом військ "легка прогулянка" бодай до Кишинева не вийде.

Через що, схоже, РФ і намагається втілити зараз саме таку послідовність: спочатку "розкачка" Молдови та перетворення її на сателіта Кремля, а уже потім використання території країни як можливої бази для гіпотетичного відкриття "другого фронту" проти України.

Зенітка С-60 збройних сил Молдови на шасі ЗиЛ-135М, колишньої ТЗМ до "Урагану", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти вже тягнуть на фронт БТР-50, так дійдуть до "парадних" Т-34 з Кантемирівської дивізії