xcounter
#

Рашисти вже тягнуть на фронт БТР-50, так дійдуть до "парадних" Т-34 з Кантемирівської дивізії

14162
"Парадні" Т-34-85 рашистів, ілюстративне фото з відкритих джерел
"Парадні" Т-34-85 рашистів, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча окупанти ще мають певний запас відносно сучасної зброї, вони вже знімають з консервації бронемашини, які давно мали переплавити на металобрухт

У відкритому доступі з’явились фото, які вказують – російські окупанти зняли з консервації та повезли на фронт деяку кількість старих радянських БТР-50. Зображення достатньо нечіткі, тому складно роздивитись, чи стоїть на цих машинах бодай якесь озброєння. Тому що в теорії рашисти мають варіант модернізації цих ББМ із установкою башти від БТР-82А, і така розробка навіть "виплила" в Ірані під позначенням Makran.

Але тут парадоксальним виглядає сам факт того, що росіяни вирішили задіяти в боях проти ЗСУ раритетні БТР-50, які формально навіть не числились на зберіганні (якщо опиратись на дані хоча б довідника The Military Balance 2016).

Читайте також: Рашисти засвітили реальний стан своїх танків: "новітній Т-80БВМ без "Сосни-У" та 40-річні снаряди
Російські окупанти везуть БТР-50 на фронт, лютий 2023 року, зображення з відкритих джерел

Варіант з тим, що армія РФ може зняти з консервації навіть БТР-50, аналітики польського Defence24 в одній із своїх публікацій припускали у жовтні 2022 року. За їх оцінками, на той момент в розпорядженні російських окупантів могло залишитись "декілька" БТР-50, також – не визначена кількість легких танків ПТ-76 і декілька сотень БТР-60, котрі в теорії можна модернізувати із установкою башт від БТР-82А, перш ніж відправити на фронт. І також – від 100 до 500 модернізованих танків Т-55АМ (вони ж Т-55М5).

"Іранська" модернізація БТР-50 під назвою Makran, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Саме на ці оцінки вимушені опиратись, бо наприклад довідник The Military Balance 2022 взагалі не вказує, що весь цей "металобрухт" може стояти в окупантів на базах зберігання.

Тим більш, що ще в 2016 році Міноборони РФ заявляло намір взагалі здати на переплавку як брухт всю раритетну техніку радянського виробництва, що досі стояла на базах зберігання. Відповідно, коли мова про Т-62 або БТР-50 в бойових порядках російських окупантів, термін "металобрухт" вживати тут більш ніж доречно.

Рашистський Т-55АМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Те що росіяни вже тягнуть БТР-50 на фронт, ще не означає, що в окупантів уже буквально нічим воювати. В одному із своїх інтерв’ю очільник ГУР МОУ Буданов вказував зокрема, що в росіян залишилось близько 30-40% техніки від довоєнниїх запасів. Іншими словами – в рашистів ще є БМП-1 та БМП-2, і МТ-ЛБ для оснащення своїх частин, але техніки на всіх вже не вистачає, тому вже доводиться "згадувати" про раритетні зразки.

Після звісток про появу БТР-50 в наших соцмережах пішли жарти, що такими темпами росіяни пошлють на фронт і свої Т-34. Це саме той випадок, коли в жарті є певна доля правди.

Бо оті 30 "парадних" танків Т-34, які Міноборони РФ отримало від Лаосу в 2019 році, "приписані" до 4-ої Кантемирівської танкової дивізії. І схоже, що тут сам фактор формальної приналежності вже розширює варіанти, як росіяни можуть задіяти свої Т-34 у війні проти України.

Доставка Т-34-85 для Міноборони РФ із Лаосу до Владівостока, фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти знову пригнали рідкісні САУ "Хоста", які вже були трофеями ЗСУ