xcounter
#

Як швидко приїдуть Т-55 і ПТ-76 воювати проти ЗСУ, і як багато такого "брухту" може бути в РФ

27805
Рашистський Т-55АМ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Т-55АМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для оснащення своїх нових частин Кремль може використати навіть ту бронетехніку й гармати, які "на папері" давно були переплавлені на металобрухт

Російський 103-ий бронетанковий завод Міноборони РФ отримав замовлення на модернізацію 800 танків Т-62 протягом наступних 3 років. Це означає, що росіяни насправді не можуть повернути в стрій бажану для себе кількість відносно нових Т-72 і Т-80 різних модифікацій, тому їм доводиться покладатись на "ерзац" у вигляді танків часів Хрущова. Що уже само по собі виглядає гротексно.

Але автори польського Defence24 вважають, що орки можуть зайти в своєму гротеску ще далі. І для озброєння новосформованих частин із "частково мобілізованих" брати зі зберігання навіть настільки застарілі зразки озброєння, які в теорії давно могли давно піти на переплавку.

Читайте також: Т-62 настільки "зайшов" рашистам, що вони хочуть модернізувати 800 танків за 3 роки
Рашисти відновлюють свої Т-62 на потужностях 103-го заводу, жовтень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Наприклад, автори порталу припускають, що слід за Т-62 рашисти можуть відправити на фронт танки Т-55. Довідник The Military Balance за 2016 рік вказує, що на складах зберігання армії РФ могло бути до 2500 одиниць Т-55.

Поляки припускають, що росіяни використовуватимуть все ж не весь цей металобрухт, а модифіковані машини Т-55АМ (Т-55М5). Такі машини, як заявляється, мають динамічний захист корпусу та башти, нову систему управління вогнем, потужнішу силову установку та ходову частину. Можлива кількість таких танків оцінюється на рівні 100-500 машин.

Рашистський Т-55АМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Неймовірно, але факт, що росіяни лише в 2015 році остаточно списали на бази зберігання ПТ-76, свої танки часів війни у В’єтнамі. Броня цих танків захищала лише від куль, 76-мм гармата була недостатньо потужною для роботи по укріпленим цілям. Але тим не менш, армія РФ застосовувала ПТ-76 навіть під час війни проти Чечні в 2000-х роках.

Скільки таких машин на базах зберігання рашистів можуть виявитись придатні для застосування – оцінок нема. Додомо, що в 2000-х роках росіяни намагались модернізувати ПТ-76, зокрема поставити потужнішу силову установку та замінити 76-мм гармату на бойовий модуль АУ220М "Байкал" із 57-мм гарматою. Тому тут не варто виключати, що перш ніж послати на фронт хоч декілька своїх вцілілих одиниць ПТ-76, рашисти спробують поставити на ці танки модулі "Байкал".

Модернізований ПТ-76 з бойовим модулем "Байкал", архівне зображення з відкритих джерел

Схоже, так само росіяни вчинятимуть у випадку, якщо вирішать озброїти своїх "чмобіків" гусеничними БТР-50.

Автори Defence24 вважають, що як мінімум декілька таких машин цього типу можуть бути в кондиційному стані на складах зберігання. Додамо, що "в запасі" у росіян є варіант модернізації БТР-50 із установкою башти від БТР-82А. І що цікаво, такі напрацювання навіть "перекочували" в Іран, де "виплили" під позначенням Makran.

"Іранська" модернізація БТР-50 під назвою Makran, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Аналогічна траекторія може бути і з рашистськими БТР-60. В сенсі, що росіяни вирішать і такі бронемашини використати для оброєння чмобіків. А перш ніж послати на фронт – також оснастити бойовим модулем від БТР-82А, аналогічний тому, що використовується на БМП-1АМ "Басурманин". За даними The Military Balance за 2016 рік, в розпорядженні армії РФ на той момент лишалось 800 одиниць БТР-60.

Гаубиця М-30 в музейній експозиції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Той же The Military Balance за 2016 рік вказує, що станом на 2016 рік армія РФ могла мати на зберіганні до 3750 гаубиць М-30 калібру 122 мм та близько 100 гаубиць МЛ-20 калібру 152 мм, обидві – часів Другої світової війни.

Автори Defence24 вважають, що у рашистів навіть у 2022 році ще може бути декілька сотень М-30 та МЛ-20, і такі артсистеми скоро теж "покочують" у війська, вслід за гаубицями Д-1. Наприклад, поляки стверджують, що МЛ-20 начебто має отримати 3-ий армійський корпус, що зараз проходить відновлення. А гаубиці М-30 – цілком можуть "перекочувати" в формування "1-го та 2-го армійського корпусів".

Рашистські МЛ-20 в музейній експозиції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Білорусь "клепає" для РФ дрон-камікадзе, від якого захистить "мангал" на башті