xcounter
#

Білорусь "клепає" для РФ дрон-камікадзе, від якого захистить "мангал" на башті

36589
Рашистський Т-90А з "мангалом", котрий став трофеєм ЗСУ на початку березня 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Т-90А з "мангалом", котрий став трофеєм ЗСУ на початку березня 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, білоруси вирішили екстрено "довести до пуття" свої поробки, які вони показали ще в 2019 році

Одразу з декількох власних джерел Defense Express стало відомо про таке. Білоруський "558-ий авіаремонтний завод" у взаємодії із компанією “Кванд ИС” форсував роботи по створенню власних ударних БПЛА, або ж "дронів-камікадзе".

Що це саме за безпілотники – у нас даних для розуміння нема. Є лише така деталь – на той же "558-ий завод" мають в найближчий час передати партію в майже сотню протитанкових авіабомб ПТАБ-2,5. Можливо, білоруси спробують адаптувати такі боєприпаси для скидання з дрона, або ж навпаки – використати їх в якості бойової частини для дронів-камікадзе.

Читайте також: Білорусь настільки активно везе Т-72 і та ЗРК в РФ, що їх промисловість стоїть без вагонів
Протитанкова авіабомба ПТАБ-2,5, ілюстративне фото з відкритих джерел

З однієї сторони, фраза про "білоруські дрони-камікадзе" може звучати комічно. З іншої сторони, не варто забувати, що Білорусь уже почала давати Росії ресурси для ведення війни проти України.

Починали білоруси з крупних партій 152-мм снарядів, потім перейшли до передачі Т-72 з баз зберігання та комплексів "Тор" із стройових частин. А тепер мова іде і про те, що Білорусь віддасть Кремлю свої Су-27 із баз зберігання. Тому не варто виключати можливість, що насправді білоруси "клепатимуть" свої протитанкові дрони саме в інтересах РФ. Відповідно, їхні "поробки" через якийсь час нестимуть загрозу для наших військових.

Основний профіль "558-го заводу" в Білорусі - ремонт штурмовиків Су-25, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо уважно попрацюємо з відкритими джерелами даних, то побачимо – "в запасі" у білоруських "558-го заводу" та "Кванд ИС""є одразу декілька проектів безпілотників, які теоретично можуть бути задіяні як протитанкові. Над такими безпілотниками ці підприємства режиму Лукашенко почали працювати ще за декілька років до початку вторгнення РФ в Україну. І очевидно, ці структури отримали команду "прискоритись" та нарешті видати хоч якийсь готовий виріб.

Білоруська “Кванд ИС” взагалі спеціалізується на розробці систем управління для безпілотників. Але у них є і свій готовий БПЛА "вертолітного" типу – ТБ-29В зі складу комплексу "Геодезия-В". Очевидно, що цей комплекс має подвійне призначення, бо на додачу до штатної апаратури цей дрон може піднімати й корисне навантаження до 5 кг. Заявлена крейсерська швидкість польоту – до 100 км/год, заявлена практична дальність польоту – до 500 км, заявлена тривалість польоту – до 5 годин.

Білоруський безпілотник ТБ-29В зі складу комплексу "Геодезия-В", ілюстративне зображення з відкритих джерел

В свою чергу, "558-ий завод" має власні "сирі" проекти ударних БПЛА чи дронів-камікадзе, презентація яких відбулась ще під час виставки MILEX-2019. І цілком можливо, що головна проблема таких проектів – як "допиляти" систему управління дронами.

Наприклад, білоруський "558-ий завод" може "похвалитись" безпілотним комплексом "Кондор", що має безпілотник 1ЛА-120-К. Його злітна маса – 120 кг, призначення – виступати або мішенню для тренування розрахунків ЗРК, або ж навпаки – виявляти позиції комплексів ППО противника. Не варто виключати, що білоруські конструктори під такий літальний апарат теж намагатимуться "прикрутити" ПТАБ-2,5.

Білоруський безпілотник 1ЛА-120-К зі складу комплексу "Кондор", ілюстративне фото з відкритих джерел

Або ж – що білоруси намагатимуться ту ж бомбу ПТАБ-2,5 "прикрутити" як бойову частину під дрон-камікадзе "Сарыч" того ж "558-го завода".

Заявлені характеристики цього дрона: розмах крил – до 2,5 метрів, максимальна злітна маса – 39 кг, маса бойової частини – 3 кг, заявлена тривалість польоту – до 40 хвилин.

Білоруський дрон-камікадзе "Сарыч", ілюстративне фото з відкритих джерел

Що в підсумку вийде у білорусів при спробі створити власний протитанковий дрон-камікадзе – будемо уважно стежити. Але будемо сподіватись, що у наших "північних сусідів" вийде "виріб" настільки низької якості, що від нього рятуватиме навіть "мангал". Турботливо наварений на башту рашистського танка.

Читайте також: Чи наважиться Лукашенко передати РФ свої Су-27 та Су-24, що стоять на базах зберігання