xcounter
#

Литва передасть цікаві машини на базі M113, потрібні ЗСУ для контрнаступу

3540
Panzermörser M113, ілюстративне фото з відкритих джерел
Panzermörser M113, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Подарунок" дозволить "насипати" по рашистам в темпі мінімум 5 пострілів на хвилину

Уряд Литви готує новий пакет військової підтримки для України. До нього увійдуть зокрема гроші на матеріальне забезпечення ЗСУ в наступному році, зимовий одяг та спорядження, тепловізори та безпілотники, і найцікавіше – бронемашини та самохідні міномети калібру 120 на базі бронетранспортерів M113.

Про це в своєму Twitter написав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. Яким буде конкретний обсяг цього пакету підтримки, і в який строк він буде наданий, очільник оборонного відомства Литви розкривати не став.

Читайте також: Литва "поза графіком" поставить для ЗСУ батарею гаубиць М101: чим вони особливі (фото)
Panzermörser M113, ілюстративне фото з відкритих джерел

Найцікавіші в цьому пакеті підтримки від Литви – самохідні міномети на базі M113, які також мають позначення Panzermörser M113. Та будуть корисні ЗСУ для ведення контрнаступальних дій проти рашистів.

Ці машини в кількості 42 одиниці литовська армія отримала від бундесверу в 2005-2006 роках. На кінець 2021 року, як стверджує The Military Balance, збройні сили Литви мали в строю лише 15 самохідних мінометів цього типу. Panzermörser M113 оснащений 120-мм мінометом від фінської компанії Tampella. Дальність стрільби – до 6,5 км, темп стрільби – мінімум 5 пострілів на хвилину, возимий боєкомплект – 60 мін.

Panzermörser M113, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цілком ймовірно, що під "бронемашинами" Арвідас Анушаускас мав на увазі саме HMMWV. Наприклад, The Military Balance за 2021 рік зазначає, що армія Литви має мінімум 10 машин HMMWV із пусковими установками FGM-148 Javelin.

Читайте також: Одна з країн Балтії передала ЗСУ вже понад 20 % парку своїх M113