xcounter
#

Литва "поза графіком" поставить для ЗСУ батарею гаубиць М101: чим вони особливі (фото)

17330
Гаубиця М101 литовської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Гаубиця М101 литовської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Попри поважний вік, такі гаубиці можуть стати в нагоді нашим десантно-штурмовим частинам

Міноборони Литви оголосило в своєму Twitter, що прийняло рішення передати для Збройних Сил України партію гаубиць М101 калібру 105 мм. Строк поставки не розкривається. Скільки заплановано до передачі – також невідомо. Довідник The Military Balance за 2021 рік вказує, що армія Литви мала усього 18 одиниць, якраз на батарейний комплект за штатом ЗСУ.

(твіт)

Читайте також: Рашисти використали зенітки часів Сталіна, щоб "відбитись" від ЗСУ на Харківщині (фото)

Гаубиця М101 – "артефакт" з часів Другої світової війни, тоді США виробили понад 8 тисяч таких гармат. В силу своєї масовості США та їх союзники використовували М101 у всіх локальних війнах, які відбулись після 1945 року, зокрема під час війни у В’єтнамі. Навіть на початку 2000-х років гаубиці М101 лишались на озброєнні низки європейських країн, зокрема Данії. Котра і передала Литві 54 гаубиці М101 та +18 одиниць як "донори запчастин", в рамках допомоги по розбудові литовської армії.

Гаубиці М101 данської армії, архівне фото з відкритих джерел

За своїми попередніми планами Міноборони Литви збиралось відмовитись від своїх М101 лише після того, коли б отримало від Франції самохідні артустановки CAESEAR, про намір придбати які стало відомо у червні 2022 року. Але така поставка може тривати декілька років. І на цьому фоні Литва ухвалила рішення передати М101 для ЗСУ поза власним графіком переозброєння.

Гаубиці М101 мають заявлену дальність стрільби до 11 км і темп в 4-5 пострілів на хвилину, маса в бойовому положенні складає 2,26 тонн. В литовській армії ці артсистеми використовувались в легкопіхотних бригадах. В строю ЗСУ гаубиці М101, ймовірно, будуть використовуватись в строю десантно-штурмових частин. Тим більш, уже є приклад, коли саме десантно-штурмові війська ЗСУ отримали 105-мм гаубиці L119, які поставила Велика Британія.

Гаубиця М101 литовської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Бійці ЗСУ стріляють по рашистам із рідкісної гармати Д-48 виробництва 1950-х років (відео)