xcounter
#

Одна з країн Балтії передала ЗСУ вже понад 20 % парку своїх M113

3470
Одна з країн Балтії передала ЗСУ вже понад 20 % парку своїх M113

Литовська Республіка передала Збройним Силам України 50 бронетранспортерів M113 – про це повідомив міністр національної оборони країни Арвідас Анушаускас, розповідає видання LRT.

"Буквально три дні тому наша бронетехніка, яку ми відправили, доїхала в Україну. Наразі передано 50 бронемашин M113", – розповів Анушаускас журналістам за результатами засідання Державної ради оборони Литви у понеділок, 26 вересня.

Читайте також: Бійці ЗСУ уже опановують данські бронетранспортери M113G3DK (відео)

Він також зауважує, що Литва буде розглядати подальшу ймовірну підтримку Україні через консультації з партнерами з НАТО – бо йдеться про необхідність виконання зобов’язань країни перед Альянсом та забезпечення безпеки військових, які дислокуються в Литві.

m113
Бронетранспортери M113 їдуть з Литви в Україну, фото ілюстративне

"Наша армія – це армія НАТО, її боєздатність також важлива для наших союзників, які знаходяться тут. У результаті кожне питання, якщо воно стосується скорочення можливостей, треба обговорювати, як будемо це компенсувати, причому з союзниками", – зазначив Анушаускас.

pzh 2000
Литва також погодилася ремонтувати гаубиці PzH 2000, що є на озброєнні ЗСУ

За його словами, на заміну переданих M113 країна очікує на швидкі поставки бронемашин JLTV за контрактом з США – минулого року Литва отримала 50 таких машин, ще 50 очікує отримати у листопаді.

Згідно з даними Military Balance за 2021 рік, Литва мала на озброєнні всього 234 бронетранспортерів M113A1, тобто Україні було передано понад 20 % парку цих бронемашин.

Дрон-камікадзе Warmate
Наразі у Литві збирають на дрони-камікадзе Warmate для ЗСУ

Водночас раніше Defense Express розповідав, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Литовська Республіка надала Україні оборонної допомоги близько на 120 млн євро.

Читайте також: Після невдачі з передачею танків Leopard 2 Іспанія посилить ЗСУ БТР M113