xcounter
#

Литва закупить ще сотні бронемашин у США, вони будуть "одним з найважливіших кроків у модернізації армії"

4262
Бронемашина JLTV
Бронемашина JLTV

Усього у 2024 році на озброєнні литовської армії має бути 500 нових бронемашин від Oshkosh Defense

Литва вирішила, що її армії знадобиться більше легких тактичних бронеавтомобілів Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) – як повідомляє оборонне відомство країни, цього тижня Агенція оборонних ресурсів підписала новий контракт з урядом США на постачання 300 таких машин.

Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)
Joint Light Tactical Vehicle (JLTV). Фото: Міноборони Литви

Таким чином, загальна кількість машин JLTV , які будуть поставлені Литві, зросте до 500 – перший контракт на постачання 200 цих машин був підписаний у 2019 році, а у 2021 Литва отримала першу партію JLTV у кількості 50 одиниць.

Читайте також: Більше грошей на зброю, що вміє ефективно бити російську армію: Литва хоче якнайшвидше посилити військо
jltv бронемашина
ТТХ бронемашини, інфографіка Міноборони Литви

Ще 50 машин литовське військо має отримати до кінця цього року, ймовірно, партія надійде у листопаді – Литва просила США пришвидшити постачання JLTV, оскільки передала ЗСУ вже понад 20 % парку своїх M113.

Ще 100 машин за контрактом 2019 року Литва отримає вже у 2023, водночас в цьому ж році Литва отримає й партію машин за новим контрактом, а до кінця 2024 року – отримати решту бронемашин.

Бронемашини від американської компанії Oshkosh Defense будуть оснащені 12,7-мм кулеметами M2 QCB і здатні перевозити до 5 військових з озброєнням. Машинами JLTV передусім озброять батальйони бригад "Залізний вовк" та "Жемайтія"

Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас відзначив, що новий контракт є "одним з найважливіших кроків у модернізації литовської армії" і відзначив, що "ми надаємо потужний сигнал нашим союзникам про те, що Литва не тільки всіма зусиллями підтримує Україну, яка воює, але й піклуємося та інвестуємо як у свій захист, так і в захист Альянсу".

Читайте також: Литва передасть цікаві машини на базі M113, потрібні ЗСУ для контрнаступу