xcounter
#

Більше грошей на зброю, що вміє ефективно бити російську армію: Литва хоче якнайшвидше посилити військо

2302
Ракетна система HIMARS, фото ілюстративне
Ракетна система HIMARS, фото ілюстративне

Загалом на оборону в цьому році Литовська Республіка виділить понад 2,5 % ВВП

Уряд Литовської республіки ухвалив рішення виділити в цьому році додаткові кошти для оборонного відомства країни, щоб відкрити йому шлях для закупівлі нової зброї. Про це йдеться у матеріалі видання Defense News.

Так, у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну, Литва збільшить свій оборонний бюджет на 144,5 млн доларів США у цьому році – загалом на оборону буде виділено 2,52 % ВВП країни.

Читайте також: Литва "поза графіком" поставить для ЗСУ батарею гаубиць М101: чим вони особливі (фото)

"У контексті війни, яку розв’язала РФ, ми збільшуємо фінансування оборони, послідовно виконуючи угоди парламентських партій", – заявив міністр фінансів Литви Гінтаре Скайсте.

Додаткові кошти підуть на закупівлю такої зброї, як ракетні системи HIMARS, баражуючі боєприпаси Switchblade, а також легкі тактичні машини Oshkosh.

Бронетранспортери M113 їдуть з Литви в Україну, фото ілюстративне
Бронетранспортери M113 їдуть з Литви в Україну, фото ілюстративне
Останні Литва сподівається отримати якнайшвидше на заміну своїх M113, оскільки близько 20 % свого парку цих бронетранспортерів (50 одиниць) було передано ЗСУ.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Литовська Республіка надала Україні оборонної допомоги на понад 120 млн євро – це близько 0,2% ВВП цієї країни.

Читайте також: Щоб “полякати” Литву, рашисти знайшли лише дві пускові установки для протикорабельних ракет