xcounter
#

Румунія обрала Abrams та готує запит на закупівлю: Leopard 2 залишився за бортом

Abrams вривається у збройні сили Європи (всі фото US DoD)
Abrams вривається у збройні сили Європи (всі фото US DoD)
3281

Для Румунії питання оновлення танкового парку, який досі спирається на Т-55 та їх власні модернізації, більш ніж важливе, а вибір Abrams, враховуючи ціни на найновішу версію Leopard 2 - цілком зрозумілий

Міноборони Румунії остаточно обрало танк, який має посилити обороноздатність країни й ним став американський Abrams. І стане третьою країною Європи, після Польщі та України, в якій ця бойова машина стане на озброєння.

Про це повідомив Теодор Інчікаш [Teodor Incicaș], очільник Головного управління озброєння міноборони Румунії, повідомляє Defense Romania.

Читайте також: Стали відомі рекордні строки прибуття перших корейських легких винищувачів FA-50 до Польщі

M1A2 Abrams
M1A2 Abrams

Оборонне відомство вже готує відповідний запит до парламенту країни, яке має надати дозвіл, після чого мають запуститися всі бюрократичні процедури, які пов'язані з отриманням дозволу від США, узгодження ціни, умов та врешті-решт підписання самої угоди.

Вартість закупівлі звісно поки невідома, як навіть й версія самого Abrams, а там ситуація значно складніша ніж навіть з версіями Leopard 2. Але вже оголошена кількість танків, які хоче закупити Бухарест - 54 одиниці, що відповідає стандартному танковому батальйону НАТО.

З боку Defense Express зазначимо, що кількість машин вже може дати приблизну інформацію щодо можливої вартості контракту. Зокрема Польщі 250 M1A2 Abrams SEPv3 обійшлись у 4,75 млрд доларів разом із боєприпасами, запасними частинами та всіма супутніми послугами. За цією пропорцією для Румунії 54 машини цілком можуть коштувати близько 1 млрд доларів, якщо будуть закуплені нові машини на тих самих умовах.

Abrams
Abrams M1 у зеленому камуфляжі досі доволі незвичне явище

І в цій ситуації вибір Abrams є більш ніж логічним, бо приклад Норвегії демонструє, що аналогічна кількість у 54 Leopard 2A7 обійшлась у 1,96 млрд доларів. Водночас вважати це доброю новиною для німецького KMW вкрай складно, бо втрачений доволі потужний клієнт.

Справа в тому, що переозброєння румунської армії новими машинами питання вже "назріле". Наразі сухопутні війська Румунії експлуатують 377 танків, 220 з яких - Т-55АМ, а інші - власні модернізації цієї машини 103 одиниць TR-85 та 54 - TR-85M1 Bizonul.

TR-85M1 Bizonul
TR-85M1 Bizonul
І звісно перехід з Т-55 на Abrams, а скоріш за все мова буде йти й про подальше збільшення кількості машин, це вихід на абсолютно новий рівень.
Читайте також: Вже друга країна пропонує Швейцарії викупити їхні Leopard 2, що стоять "в бункері в горах"