xcounter
#

Вже друга країна пропонує Швейцарії викупити їхні Leopard 2, що стоять "в бункері в горах"

7190
Pz 87
Pz 87

Чехія також запропонувала Швейцарії викупити в неї танки Leopard 2

Швейцарія має на зберіганні понад батальйон танків Pz 87 (Leopard 2A4), а саме 96 одиниць, які стоять "в бункері в горах" і вже друга країна висловила пропозицію викупити ці танки.

Так, раніше ми розповідали, що Німеччина хоче викупити у Швейцарії ці законсервовані Leopard 2 з умовою, що вони не потраплять в Україну, а натомість стануть "джерелом" тих самих "кругових постачань", коли швейцарські танки "поїдуть" в ті країни, які передають Україні безпосередньо свої Leopard 2 – таким чином, швейцарськими Leopard 2 планують поповнити запаси танків задля забезпечення власної обороноздатності.

Читайте також: Бразилія не віддала для ЗСУ снаряди до Leopard 1A5 та Gepard, а тепер не зможе продати свої БТР Guarani
Pz 87
Швейцарський танк Pz 87, фото ілюстративне

Оскільки формально танки зі Швейцарії не поїдуть до воюючої країни, то така "схема" навіть не потребувала б дозволу на реекспорт зброї, але все одно продаж танків має погодити швейцарський парламент. Який, до речі, днями відхилив одну з пропозицій щодо того, щоб дозволити реекспорт зброї в Україну.

Водночас тепер до Німеччини приєдналася ще й Чехія – як розповіла віцепрезидентка Швейцарії Віола Амхерд виданню SRF, чеський уряд слідом за німцями теж запропонував швейцарцям викупити їхні танки Leopard 2.

До речі, тут можна згадати, що раніше аналогічну "схему" з танками Pz 87 (Leopard 2A4) пропонували безпосередньо у Швейцарії – низка швейцарських політиків пропонували за символічний один франк продати ці танки зокрема Польщі та Чехії, щоб ті могли залишити їх у себе, а натомість вже свої танки відправити в Україну.

Тепер же маємо конкретні пропозиції від двох країн Німеччини та Чехії – але знову ж таки, для продажу танків передусім треба буде отримати дозвіл на продаж від Швейцарії, що насправді може значно загальмувати цей процес.

Leopard 1A5 на зберіганні в Італії, зображення з відкритих джерел
Leopard 1A5 на зберіганні в Італії, зображення з відкритих джерел

Зрештою, тут можна пригадати нещодавню історію і з іншими танками, Leopard 1A5, які стоять в Італії, але "на папері" належать Швейцарії, і які для України хоче викупити німецький Rheinmetall, але наразі швейцарська влада поки що не дає "зелене світло" на продаж цих танків.

Читайте також: Якщо танковий завод Rheinmetall таки з’явиться в Україні, чи буде в ЗСУ Lynx 120 – "гібрид" Leopard 2 та БМП Lynx