xcounter
#

Якщо танковий завод Rheinmetall таки з’явиться в Україні, чи буде в ЗСУ Lynx 120 – "гібрид" Leopard 2 та БМП Lynx

15469
"Машина вогневої підтримки" Lynx 120, ілюстративний рендер від Rheinmetall
"Машина вогневої підтримки" Lynx 120, ілюстративний рендер від Rheinmetall

Раз вже мова пішла про переозброєння ЗСУ на сучасну західну бронетехніку, варто розглядати усі перспективні варіанти

Глава концерну Rheinmetall Армін Паппергер в одному із своїх інтерв’ю заявив, що йдуть переговори про побудову в Україні танкового заводу, який би виробляв на рік до 400 перспективних KF51 Panther. "Ціна питання" - 200 мільйонів євро затрат на побудову заводу, перемовини мають завершитись за декілька місяців.

Свою пропозицію Паппергер аргументує тим, що для Перемоги для Україні потрібно ще мінімум 800 танків, а таку кількість машин буквально ніде взяти. Навіть якщо повністю "роздягнути" бундесвер на всі наявні танки типу Leopard 2, це буде максимум 300 машин. Тому й виникає варіант побудувати саме в Україні "з нуля" новий танковий завод, для якого можна створити надійне прикриття ППО.

Читайте також: РФ перекидає новітні бронемашини "Бумеранг" К-17, чи ризикне Кремль ними на фронті

З точки зору "завоювання ринку" очільник Rheinmetall діє максимально раціонально. Хоча при цьому варто пам’ятати, що зараз KF51 Panther існує лише в єдиному "виставочному екземплярі" як "демонстратор технологій". На доопрацювання якого можуть знадобитись роки. Але навіть з такою перспективою KF51 Panther може бути цікавим ЗСУ, бодай через масштаб викликів по переозброєнню.

І раз так пішла мова, то тут варто пригадати, що в лютому 2022 року той же Rheinmetall показав ще один перспективний проект – "машину вогневої підтримки" Lynx 120, з баштою від Leopard 2 і шасі від БМП Lynx KF41.

Ця машина існує поки що лише "на папері", а станом на лютий 2022 року Rheinmetall планував пропонувати Lynx 120 в першу чергу тим країнам, що уже мають на озброєнні або планують купувати Lynx KF41.

Про прогрес проекту цього "легкого танка" від Rheinmetall жодних даних за минулий рік нема, і це виглядає як мінімум парадоксально, зважаючи на ренесанс легких танків як виду озброєння. Можливо, зараз бойова машина із баштою від танка, 120-мм гарматою та шасі від БМП виглядає занадто "гібридно", щоб знайти їй місце на полі бої.

Але хто зна, можливо практика майбутнього весняного контрнаступу ЗСУ покаже, що в сучасній механізованій війні потрібні легкі машини саме з такою вогневою міццю. І на цьому тлі проект Lynx 120 перейде в практичну площину та в когорту перспективних для Збройних Сил України.

KF51 Panther та БМП Lynx KF41, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Нова БМП Польщі Borsuk із планом на 1400 одиниць: на що робить ставку Варшава - характеристики та можливості