xcounter
#

Нова БМП Польщі Borsuk із планом на 1400 одиниць: на що робить ставку Варшава - характеристики та можливості

Borsuk (всі фото: PGZ)
Borsuk (всі фото: PGZ)
5981

Для Польщі Borsuk є вкрай амбітним національним проєктом, який вдалось втримати у доволі суворих часових межах попри високі вимоги до нової БМП

Польща вийшла на фінішну пряму масштабної національної програми із заміною радянських копій БМП-1 на нову власну бойову машину піхоти за проєктом Borsuk.

Рамковий контракт на серійне виробництво нового БМП підписаний й охоплює 1400 машин у різних версіях: "лінійної" бойової машини піхоти, розвідувальній Żuk, командирський Oset, медично-евакуаційної Gotem, БРЕМ Gekon та машини РХБЗ Ares.

Читайте також: Польща прицінюється до корейського новітнього винищувача KF-21 і це вже не виглядає малоймовірним

Орієнтовна вартість замовлення складе декілька десятків мільярдів злотих (орієнтовний курс 1 злотий - 0,23 долара США). А для самої Польщі це найбільший оборонний національний контракт за останній час. Більше того - результат власної багаторічної оборонної програми.

Розробка нової БМП за програмою Borsuk розпочалась у 2014 році і одразу була доволі амбітною, бо за нею консорціум під керівництвом Huta Stalowa Wola та активною участю Polska Grupa Zbrojeniowa мав розробити бойову машину піхоти, яка повинна замінити усі BWP-1 (копії радянських БМП-1).

BWP-1
BWP-1

Більше того, до неї висувалась доволі сувора вимога - забезпечення амфібійності, що є вже доволі нестандартним рішенням. Але міноборони Польщі наголошувало, що театром військових дій для цієї машини є саме Східна та Центральна Європа із великою кількістю водних перешкод і тому машина повинна плавати.

Borsuk
Borsuk вміє долати водні перешкоди у плав

Вага бойової машини, яка розрахована на три члени екіпажу та шість бійців десанту, становить 28 тонн. Рівень бронезахисту, за наявною інформацією, у лобовій проекції становить STANAG 4569 lvl 4, тобто від 14,5-мм на відстані 200 метрів. Враховуючи можливість встановлення додаткового бронювання, захист у теорії може бути збільшений, але з логічною втратою амфібійних можливостей.

Бойові можливості Borsuk забезпечуються бойовим модулем власної польської розробки ZSSW-30 з автоматичною гарматою Mk44 Bushmaster II калібром 30-мм та можливістю вести вогонь боєприпасами з програмованим підривом.

Borsuk

Також машина оснащена ПТРК Spike-LR від ізраїльської Rafael, який забезпечує знищення бронетехніки та інших об'єктів противника на дальності до 4 км. Система наведення ракети на основі двоканальної телевізійної та тепловізійної ГСН передбачає не тільки принцип "вистрілів-забув", а й участь оператора, а й командне наведення, коли оператор бачить ціль з головки самонаведення ракети. Останнє дозволяє здійснювати пуск поза межами прямої видимості - NLOS. Звісно на машині є й кулемет - UKM-2000, який є модернізацією радянського ПК під 7,62×51 мм.

Точність вогню та ситуаційна обізнаність гарантується розвиненими багатоканальними прицілами, а також командирською панорамою. А на додачу до цього у Borsuk інтегрована тактична інформаційна система.

ZSSW-30
Бойовий модуль ZSSW-30

Також необхідно відмітити доволі високі кути вогню, що дозволяє Borsuk ефективно діяти проти повітряних цілей, зокрема БПЛА, особливо враховуючи програмовані боєприпаси), а також в умовах міських боїв.

Borsuk

Ходові можливості БМП забезпечуються 720-сильним німецьким MTU 8V199 TE20 поєднаним з автоматичною трансмісією Perkins x300. В результаті питома потужність Borsuk становить 25,7 к.с./т (для базового варіанту бронювання), максимальна швидкість 65 км/год, а на воді до 8 км/год.

Попри доволі масштабну задачу, польська оборонна промисловість змогла здійснити розробку та випробування машини у закладені строки. Через три роки після підписання контракту на розробку вже у 2017 році був продемонстрований макет машини, у 2019 перший зразок вийшов на попередні тести, а вже через рік на повноцінні випробування на військових полігонах.

Borsuk

А постачання перших машин заплановано вже на 2024-2025 роки, а враховуючи потребу Польщі та вже оголошені плани у 1400 машин на платформі Borsuk це означає багаторічну завантаженість польських зброярів цим замовленням, не говорячи й про експортний потенціал цієї БМП.

Характеристики БМП Borsuk

  • Екіпаж: 3 особи та 6 у десантному відділенні
  • Основне озброєння: 30-мм автоматична гармата із програматором, ПТРК Spike-LR, кулемет 7,62-мм
  • Максимальний захист: 4 lvl STANAG 4569 (у базовій версії)
  • Вага: 28 тонн (у базовій версії)
  • Двигун: 720 к.с.
  • Максимальна швидкість: 65 км/год (у плав - 8 км/год)

Читайте також: Війна для Кремля так "йде за планом", що вже нема грошей на проект по інфраструктурі для "Газпрому" та армії РФ