xcounter
#
Польська перспективна гусенична плаваюча бойова машин піхоти  "Borsuk" / Фото: PGZ

Приклад для України: в Польщі провели перші випробування перспективної БМП "Borsuk"

Польська перспективна гусенична плаваюча бойова машин піхоти "Borsuk" / Фото: PGZ
13544

На полігоні навчального центру сухопутних військ збройних сил Республіки Польща в Дравсько-Поморському провели польові та вогневі випробування нової гусеничної плаваючої бойової машини піхоти, що озброєна дистанційно керованою баштю ZSSW-30 з 30 мм автоматичною гарматою

Випробування БМП "Borsuk" носили дослідний характер і мали підтвердити характеристики, що були закладені в машину розробниками.

Результати випробувань не розголошуються, наразі відбуваються заходи з їх оцінки та можливого впливу на зміни, що можуть бути внесені у конфігурацію машини.

Читайте також: Чи буде Польща модернізувати власні БМП-1
БМП Borsuk, Defense Express

"БМП "Borsuk", а якщо більш точно, то перший прототип машини був озброєний ZSSW-30 і вирушив на польові випробування в Дравсько. Ми не уповноважені інформувати про результати перевірок і випробувань, проведених на цьому етапі, але я можу з гордістю сказати, що ми повністю задоволені першими результатами нашої роботи. І "Borsuk", і ZSSW-30 є найкращими з існуючих прикладів того, що інвестиції у національну компетенцію приносять вражаючі результати – зазначив у коментарі для польськї преси, Бартломей Зайонц, генеральний директор компанії Huta Stalowa Wola S.A. (HSW), де було зібрано протоип нової БМП.

БМП Borsuk, Defense Express

Результатом реалізації проекту під кодовою назвою "Borsuk" має бути розробка в інтересах збройних сил республіки Польща нової плаваючої бойової машини піхоти, що має прийти на заміну BWP-1, польської ліцензійної версії радянської БМП-1, що наразі є основною легкою гусеничною бойовою машиною Війська Польського. Це один із найочікуваніших в Польщі військових продуктів інтегратора польської оборонної промисловості групи компаній Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

За оцінками фахівців польської оборонної промисловості, перспективна БМП "Borsuk" може мати потенціал виробництва та розвитку щонайменше на наступних 30 років. В Польщі говорять про те, що реалізація цього проекту дозволить групі PGZ значно наблизитися до провідних світових виробників гусеничних бойових машин.

БМП Borsuk, Defense Express

У тактико-технічне завдання на розробку нової плаваючої бойової піхотної машини було закладено, серед іншого,такі вимоги:

- здатність долати водні перешкоди;

- висока стійкість до сучасних засобів ураження;

- забезпечення можливості безпечного транспортування механізованих піхотних підрозділів та їх підтримки вогнем.

Дистанційно керована башта ZSSW-30, розроблена компанією HSW у співпраці з WB Electronics і є першою повністю польською конструкцією безпілотної башти.

БМП Borsuk, Defense Express
Вперше прототип БМП "Borsuk" було представлено в польському місті Кельце на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO 2017

Основне озброєння цієї башти складається з 30-мм автоматичної гармати Mk44 BUSHMASTER II, спареного 7,62-мм кулемета UKM-2000 та двох протитанкових ракетних комплексів SPIKE-LR, встановлених з правого боку башти (доречі, раніше Defense Expressповідомляв, що у Польщі назріває дуель між ракетними ідеями України та Ізраїлю).

Цей бойовий модуль має стати універсальним для озброєння, як нової гусеничної БМП, так і колісних бронетранспортерів Rosomak, які наразі становлять основу складу бойових броньованих машин Сухопутних військ ЗС Республіки Польща.

БМП Borsuk, Defense Express
БМП "Borsuk" на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO 2018 / Фото: zbiam.pl

БМП "Borsuk" побудована на новому гусеничному броньованому шасі, розробленому польською оборонною промисловістю. Зазначене шасі має компанування, в якому двигун розміщується спереду, башта – посередині, а десантне відділення – в тильній частині машини. Корпус та башта забезпечують високий рівень балістичного захисту від ураження РПГ та імпровізованими вибуховими пристроями.

Раніше Defense Express писав, що хоча програма "Borsuk" залишається пріоритетом для польського оборонного відомства, не виключається, що для польського війська буде модернізована деяка кількість БМП-1, яких у ЗС Польщі наразі налічується понад 1000 одиниць.

БМП Borsuk, Defense Express
БМП "Borsuk" експонувалась і на минулорічній виставці MSPO 2019

Нагадаємо, що у жовтні 2019 року міністерство національної оборони Польщі оприлюднило новий План технічної модернізації ЗС РП на 2020-2035 рр.

Наш оглядач зробив аналіз для читачів Defense Express Стратегії національної безпеки, яку в Польщі прийняли у травні цього року, та того на чому сусіди України зосереджуватимуться в найближчій перспективі - деталі в матеріалі

Нова Стратегія нацбезпеки Польщі: головна загроза - неоімперська політика керівництва РФ

Читайте також: Як Польща планує оновлювати військо