xcounter
#

ПТРК "Москіт"проти "Пірату": у Польщі назріває дуель між ракетними ідеями України та Ізраїлю

ПТРК Moskit  - вперше на виставці озброєнь MSPO 2020
ПТРК Moskit - вперше на виставці озброєнь MSPO 2020
3924

Новий польський переносний ПТРК Moskit розробки Військового технічного інституту озброєнь WITU (Wojskowego Instytutu Technicznego Uzbrojeni) вперше представлено на виставці озброєнь MSPO 2020​.

ПТРК представлено у двох варіантах Moskit SR (малої дальності - до 2 км) і LR (великий дальності - до 4 км). Також заявлено про розробку варіанту Moskit ER, який повинен мати дальність до 8-10 км.

Бронепробиття гомогенної броні у ПТРК Moskit - 700 мм. У старого радянського ПТРК "Малютка" з дальністю діі до 3 км цей показник становить не більше 450 мм.

Читайте також: "Пірат" та "Корсар". у чому відмінність ракетних родичів?
ПТРК Moskit
Новий польський переносний ПТРК Moskit розробки Військового технічного інституту озброєнь WITU.

Нині польська армія має на озброєнні один тип сучасних протитанкових керованих ракет. Це ракети Spike від ізраїльської компанії Rafael, вироблені компанією Mesko S. A. разом з Skarzysko Kamienna по ізраїльській ліцензії. Вони можуть вражати цілі на на відстані не більше 4 км, бронепробиття - близько 700 мм RHA.

Заявлено, що усі елементи "Москіта" - польського виробництва. А саме - боєголовка, приводи, програмне забезпечення. Оптико-електронна ГСН поставляється компанією "Промисловий центр оптики" (Przemysłowe Centrum Optyki). У ПТРК реалізований режим "вистрілив - забув", при використанні оптико-волоконної лінії передачі даних використовується режим "вистрілив - коректуй". Логіка побудови ПТРК та режими роботи "Москіта" значною мірою копіюють саме ПТРК "Спайк".

Як відомо, у Польщі реалізується програма Pustelnik. Ця програма передбачає закупівлю нових легких протитанкових комплексів для польської армії. При чому у значній кількості: нових пускових ПТРК - до 500 та близько 5000 керованих ракет до них.

Можна припустити, що поява ПТРК Moskit - це заявка на участь у цій програмі. І готовність конкурурувати з іншим претендентом на перемогу у програмі Pustelnik - легким ПТРК Pirat, який реалізується польськими компаніями MESKO S.A., CRW Telesystem Mesko, Військовим технологічним університетом - у співпраці з українським ДержККБ "Луч".

ПТРК Пірат
Легкий протитанковий комплекс ПТРК "Пірат": ракета та ТП

У рамках проекту ДержККБ "Луч" відповідає за проект ракети в цілому як носія, блок аеродинамічних рулів і автопілот (у співпраці з CRW Telesystem-Mesko); у свою чергу, CRW Telesystem-Mesko відповідає за гіроскопічно стабілізовану головку наведення, автопілот (у співпраці з ДержККБ "Луч") і всю оптоелектроніку, а MESKO – за боєголовку, двигуни і решту (у т.ч. ПУ).

Максимальна дальність стрільби у піхотному варіанті ПТРК "Пірат" складає 2500 м. Ракета обладнана бойовими частинами з трьома типами вагою 2,5 кг – кумулятивною, термобаричною і осколково-фугасною.

Сама ракета має масу 10 кг і калібр 107 мм, запускається з транспортно-пускового контейнера (ТПК) довжиною 1180 мм. Маса спорядженого ТПК з ракетою – 15 кг.

У склад прицільного комплексу ПТРК входять денний та цілодобовий тепловізійний приціл, лазерний цільовий покажчик, електронний компас і приймач GPS. Час польоту ракети – 12 секунд. БЧ гарантує пробиття на рівні 550 мм RHA, прикритої ERA.

ПТРК Пірат
Ракета ПТРК "Пірат" наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача.

Ракета наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача, промінь якого формує на цілі точку, в яку і має влучити ракета. При цьому такий підсвітлювач може бути встановлений як на самій пусковій, так і бути зовнішнім. Коли ціль підсвічується, наприклад, з безпілотника.

Отже, можна очікувати, що у Польщі ось-ось розгорнеться дуєль між "Москітом" та "Піратом".

Читайте також: "Пірат" атакує згори: нові випробування і питання до нової зброї (відео)