xcounter
#

Чи буде Польща модернізувати власні БМП-1

2466
Чи буде Польща модернізувати власні БМП-1

Наразі польська армія має понад 1000 одиниць БМП-1 – вважається, що хоча б якась частина з них може бути модернізована. Але якою буде подальша доля цих машин, що не модернізувалися з того часу, коли потрапили на озброєння польської армії у 1973 році?

Як стверджує міністерство оборони Польщі, пріоритетом для збройних сил цієї країни є заміна БМП-1 на нову плаваючу бойову машину піхоти БМП "Борсук". Разом з тим, оборонне відомство не виключає модернізацію деякої кількості БМП-1. Йдеться передусім про заміну систем озброєння та зв’язку.

У польському виданні Defence24 зазначають, що "ця загадкова відповідь на подальшу долю машин БМП-1 містить втішну інформацію".

Читайте також: Армія США переробить дизельні БМП Bradley на гібридні: для бою вже потрібні “бойові електрички”
БМП Borsuk Польща
БМП "Борсук" – у пріоритеті

Одним з аргументів на користь модернізації є те, що БМП "Борсук", яка має замінити застарілі БМП-1, ще не знаходиться у виробництві, а "з огляду на виробничі потужності вітчизняної промисловості та за умов, що буде продовжуватися виробництво інших систем, таких як самохідні гаубиці "Краб" чи самохідні міномети "Рак", процес заміни БМП-1 на "Борсук" триватиме щонайменше десять років".

Тому в Польщі вважають модернізацію БМП-1 цілком доцільною – хоча б до того рівня, щоб вони змогли на сучасному полі бою бути реальною підтримкою піхоти й танків. Як приклад наводяться проєкти модернізації цих машин іншими країнами: Росією, Словаччиною та Україною.

"В Україні вже було представлено декілька варіантів модернізації БМП-1 – від простої заміни башти бойовим модулем з 30-мм автоматичною гарматою і керованими ракетами й до більш амбітних проєктів, таких як БМП-М1С", – кажуть в Польщі.

БМП-М1С
БМП-М1С на виставці "Зброя та безпека-2018"

Бойова броньована гусенична машина БМП-М1С була представлена ДП "Житомирський бронетанковий завод" на виставці "Зброя та безпека-2018". Машина отримала новий німецький двигун Deutz, бойовий модуль "Стилет", оснащений 30-мм гарматою, 130-мм протитанковим ракетним комплексом "Бар’єр" та кулеметом 7,62 мм, а також систему управління вогнем "Синтез".

Отже, як вже було зазначено раніше, польське міноборони все ж таки бачить необхідність модернізації БМП-1. Стверджується, що запропонований обсяг змін вже узгоджується і заснований на чинній модернізації розвідувальних машин BWR-1S i BWR-1D, перша партія яких була введена в експлуатацію у грудні 2019 році.

БРМ
Модернізована BWR-1S була представлена на виставці MSPO у 2017 році

Модернізовані розвідувальні машини отримали цифрові системи зовнішнього зв’язку Harris і Radmor, системи ІКТ з цифровою системою внутрішнього зв’язку від WB Group, системи пасивного нічного спостереження, розвідувальний радіолокатор, нові системи навігації й позиціювання тощо. Модернізовані розвідувальні машини також отримали нові двигуни УТД-20 та модифіковану електричну систему з допоміжним джерелом живлення APU потужністю 2 кВт.

"Якщо не враховувати розвідувальні системи, типові для цієї спеціальної машини, це доволі солідна та перевірена основа для модернізації БМП-1", кажуть у Польщі, стверджуючи, що зміни у системі зв’язку мають вирішальне значення, оскільки сьогодні БМП-1 все ще використовує застарілі російські радіостанції.

Модернізований БМП-1 також має отримати 30-мм автоматичну гармату. Найлогічнішим варіантом було б використати турель ZSSW-30, яку має отримати й Borsuk, однак вона вимагає значних змін конструкції транспортного засобу, а через її вагу та зміну центру тяжіння БМП-1 втратить можливість плавати. Альтернативою є використання легшої башти, такої як словацька Turra-30.

ZSSW-30
ZSSW-30 занадто важка для БМП-1

"Незалежно від обраного варіанту, варто сподіватися, що модернізація БМП-1 у цих ключових напрямках, описаних міноборони, перейде від фази "розгляду" до "реалізації", – впевнені в Польщі. Зазначається, що після модернізації БМП-1 може стати й цікавим експортним продуктом, оскільки машини БМП-1 та БМП-2 досі широко застосовуються у світі й ринок для їх модернізації залишатиметься значним протягом багатьох років.

Читайте також: ​Армія США вже вчетверте намагається знайти заміну БМП Bradley та очікує пропозицій