xcounter
#

​Армія США вже вчетверте намагається знайти заміну БМП Bradley та очікує пропозицій

БМП Lynx від Rheinmetall
БМП Lynx від Rheinmetall
2020

Зброярів вкотре закликали представити своє бачення Optionally Manned Fighting Vehicle

Пентагон очікує пропозиції від виробників озброєння щодо створення нової броньованої машини за програмою Optionally Manned Fighting Vehicle - OMFV. Фактично це вже четверта спроба почати розробку заміни БМП M2 Bradley, яка знаходиться у строю з 1981 року, а почала розроблятися ще в 60-х роках.

M2 Bradley
Bradley все ніяк не можуть "відправить на пенсію"

Перша програма заміни ветерана - Future Combat Systems була закрита у 2009 році, друга, Ground Combat Vehicle, у 2014, вже на заміну якій у березні 2019 року з’явилась Optionally Manned Fighting Vehicle. Проте і вона забуксувала через те, що тільки одна компанія - General Dynamics Land Systems змогла у закладений строк, до кінця 2019 року, показати свою розробку - Griffin III. Проте навіть ця машина не задовільняла вимоги програми по масі та рівню захисту.

Читайте також: В Японії вперше показали новий бойовий танк Тип 10 зсередини (відео)
General Dynamics Land Systems Griffin III
Griffin III від General Dynamics Land Systems

Тому 9 квітня 2020 року конкурс було перезавантажено та оголошено нові орієнтовні вимоги до нової БМП, яка у опціональному режимі має виконувати задачі у безпілотному режимі.

Зокрема на перше місце було висунуто захисні властивості машини, а на друге - рухомість. Проте "за дужки" була винесена вимога високої аеромобільності машини - можливість перевезення двох БМП на одному військово-транспортному літаку Boeing C-17 Globemaster III.

Тобто тепер виробники не зажаті обмеженням за вагою, яка мала коливатись десь близько 35 тонн. Також зменшились побажання до бойової потужності нової бронемашини, головною ціллю якої стали вже не танки, а інші БМП та БТР противника.

Lynx Rheinmetall
Ще один можливий кандидат - Lynx від Rheinmetall

18 липня Пентагон закликав виробників поквапитись та скоріше надсилати свої цифрові моделі бойової машини. Додавши, що на програму у 2021 році виділено 327,7 млн доларів.

"Ми з нетерпінням чекаємо зворотного зв'язку від промисловості, щоб дізнатися, що насправді вони можуть запропонувати, оскільки ми продовжуємо роботи зі створення бойових машин нового покоління для наших солдатів", - заявив генерал-майор Брайан Каммінгс, виконавчий директор програми Ground Combat Systems.

CV90 MkIV
Британська BAE Systems просуває наступну модернізацію шведської CV90 MkIV

За новими термінами програми Optionally Manned Fighting Vehicle, у 2022 році має бути обрано три фіналісти, які представлять свої зразки. Їх тестування має бути завершено до 2026 року, з початком серійного виробництва через рік. Фіналом програми стане прийняття БМП на озброєння у 2027 році.

Додамо, що для нової машини вже розроблена нова автоматична гармата, яка окрім нового потужного 50-мм калібру отримала революційній цифрові технології системи управління вогнем.

Читайте також: ​Кардинальна модернізація танка Challenger 2 від Rheinmetall: нова башта, гармата, броня та тотальна "цифра" (відео)