xcounter
#
Гармата XM913 на БМП Griffin III від General Dynamics

Новий основний калібр армії США: "цифрова" 50-мм автоматична гармата XM913

Гармата XM913 на БМП Griffin III від General Dynamics
3569

​Гармата XM913 Enhanced Bushmaster III у найближчій перспективі стане основним озброєнням бойових машин піхоти армії США

Пентагон розповів про особливості розробки нової автоматичної гармати XM913 Enhanced Bushmaster III. Ця зброя розробляється для бойових машин наступного покоління у рамках програми NGCV CFT, яке передбачає створення цілої лінійки машин від безпілотних наземних дронів, до БМП та танків.

Вперше 50-мм гармата XM913 від Northrop Grumman, яка створена на основі 35-мм Bushmaster III, була продемонстрована у 2019 році. Вона вже пройшла цілий ряд стаціонарних випробувань на полігонах, а у 2021 році її почнуть тестувати під час руху на спеціальній платформі.

Читайте також: ​Кардинальна модернізація танка Challenger 2 від Rheinmetall: нова башта, гармата, броня та тотальна "цифра" (відео)
XM913
XM913 - зовнішній вигляд

Крім значного підвищення калібру до 50-мм для більшої бронебійності та могутності осколково-фугасних снарядів, розробники зробили ставку на програмовані боєприпаси. Для гармати XM913 був спеціально розроблений снаряд XM1204 (HEAB-T).

XM913
Знизу - XM913 та снаряди до неї

Він має три варіанти детонації: точковий - найбільш звичний, коли боєприпас детонує одразу після зустрічі із ціллю, затриманий - наприклад, коли необхідно щоб снаряд пробив стіну та лише після цього здетонував, а також повітряний підрив, коли снаряд детонує без зустрічі із перешкодою, наприклад, над окопами.

Демонстрація повітряного підриву на 30-мм Mk 44S Bushmaster II:

"Через високу складність системи використання HEAB-T, наші зусилля були направлені на розробку новітньої та надскладної системи управління вогнем, яка дозволить оптимізувати використання програмованих снарядів", - розповів Адам Уінтерс, інженер програм Armoured Vehicle and Aviation Fire.

Для функціонування цієї системи управління вогнем розробники застосували новий лазерний далекомір та систему метеорологічних сенсорів, але головний елемент цієї системи - у програмному забезпеченні, яке самостійно вираховує точку прицілювання, час підриву та кількість боєприпасів, які необхідні для знищення цілі.

На практиці перед відкриттям вогнем оператору лише необхідно з наявного списку обрати тип цілі, навестись на неї та відкрити вогонь, все інше зробить програма. Як запевняють розробники, такий підхід дозволяє у рази зменшити навантаження на оператора озброєння та зменшити людський фактор.

Найбільш ймовірно, що XM913 буде встановлюватись на БМП Griffin III від General Dynamics, яка вже демонструвалась з цією гарматою. Також не виключно її використання у німецькому Lynx та модернізованій шведскій CV90.

Griffin III
БМП Griffin III від General Dynamics

Також не виключено, що XM913 розглядається як і озброєння для модернізованої бронетехніки, що вже знаходиться на озброєнні армії США. Зокрема 50-мм системою можливо озброїти БТР Stryker та БМП M2 Bradley.

Читайте також: Модернізація ПТРК "Штурм-С": Білорусь демонструє пуски ракет (відео), Україна - новий проєкт від ДержККБ "Луч"