xcounter
#

Модернізація ПТРК "Штурм-С": Білорусь демонструє пуски ракет (відео), Україна - новий проєкт від ДержККБ "Луч"

Штурм-С
Штурм-С
3277

Білорусь трохи випередила Україну з демонстрацією зусиль щодо покращення характеристик та спроб надати нове дихання радянському протитанковому мобільному комплексу "Штурм-С".

У Білорусі пройшли випробування модернізованої протитанкової ракети 9М114, яка отримала індекс 9М114МБ. Ця ракета використовується для стрільби з протитанкових комплексів, розміщених на вертольоті Мі-24, а також з бойових машин ПТРК 9П149 "Штурм-С".

Як повідомило білоруське військове телебачення "ВоенТВ", випробування оновленої протитанкової ракети 9М114МБ пройшли на Обуз-Лесновского полігоні в Брестській області. В рамках модернізації було зменшено вагу ракети, збільшена дальність польоту, а також змінений блок управління.

Читайте також: ПТРК "Пірат": перші фото нової зброї

В описі до відео вказується, що в ході випробувань були проведені стрільби на мінімальну і максимальну дальності (400 і 6000 м відповідно), а також пуск по бронеоб'єкту ракетою з бойовою частиною. Ціль було вражено на дальності у на 2,5 км.

Штурм-С
Ціль - корпус від МТ-ЛБ - було вражено на дальності у на 2,5 км.

Радянський протитанковий ракетний комплекс "Штурм-С" призначений для знищення танків, бронетранспортерів і добре захищених точкових. Він був оснащений надзвуковою ракетою 9М114 "Кокон", з радіокомандною системою наведення. Ця ракета була прийнята на озброєння у 1979 році, мала дальність ураження цілей до 5 км та бронепробиття 650 мм.

В Україні готують до випробувань повноцінну модернізацію самохідного ПТРК "Штурм-С"

Білорусь говорить лише про модернізацію ракети, при цьому які саме доопрацювання ракети виконали білоруські розробники – достеменно невідомо.

Проте більше деталей відомо про український проект, який реалізований під керівництвом ДержККБ "Луч". Нині в Україні готують до випробувань повноцінну модернізацію самохідного ПТРК на виконання замовлення від Збройних сил нашої країни в інтересах Сухопутних військ.

Модернізовані наземні мобільні протитанкові комплекси "Штурм-С" ЗС України замість старих прострочених "Коконів" будуть оснащені протитанковою ракетою ракети РК-2В з більшою дальністю (до 6 км – у наземній версії) та потужністю (бронепробиття до 800 мм за ДЗ), з новою системою виявлення цілей вдень і вночі та системою управління ракетою по лазерному променю.

Штурм-С
ПРТК "Штурм-С", як засоби протитанкової боротьби, брали участь у бойових діях на сході України
Далекобійна протитанкова керована ракета розробки та виробництва ДержККБ "Луч" у 2019 р. пройшла випробування у складі комплексу озброєння для вертольотів армійської авіації.

Ця ракета стане "далекобійною рукою" в модернізованих наземних мобільних протитанкових комплексах "Штурм-С" на базі платформи МТ-ЛБ.

До участі у проекті також залучені українські приватні та державні підприємства.

Штурм-С
Пуск ракети з радянської версії ПТРК "Штурм-С"

Зокрема, Ізюмський приладобудівний завод у рамках технічного завдання від ДержККБ "Луч" розробив нову гіростабілізовану малогабаритну платформу (так званий "шарик" з лазерним каналом управління та лазерним далекоміром, а також оптичним та тепловізійнним каналами), яка забезпечить екіпажу вибір цілі на полі бою та наведення ракети РК-2В у ціль як вдень, так і вночі.

Також була доопрацьована система заряджання ракети (спеціальний обертовий барабан) з огляду на трохи більшу довжину ракети РК-2В у порівняні з штатною радянською ракетою.

Одна з цікавих особливостей "Штурму-С" в тому, що пускова установка перезаряджається автоматично. Бойова скорострільність 3 — 4 постріли за хвилину. У похідному положенні пускова установка знаходиться всередину корпусу, де розміщено механізм боєукладки (спеціальний обертовий барабан і редуктор). На ложементах барабана встановлені дванадцять пускових контейнерів з ракетами.

Пусквова "Штурму" знаходиться всередину корпусу МТ-ЛБ, де розміщено механізм боєукладки (спеціальний обертовий барабан і редуктор).

При стрільбі ПУ захоплює контейнер і автоматично переводиться в бойове положення. Час з моменту натискання на кнопку бойової команди до виходу ракети з транспортно-пускового контейнера становить одну секунду. Після пострілу використаний контейнер відкидається в сторону, а новий ТПК автоматично захоплюється з боєукладки і виводиться на лінію стрільби

Випробування модернізованих наземних мобільних протитанкових комплексах "Штурм-С" на базі платформи МТ-ЛБ з ракетою РК-2В мають відбутися найближчим часом.

Модернізовані "Штурми", як, втім, і "Стугни" та "Корсари" від ДержККБ "Луч" розглядаються військовим керівництвом як засіб припинення проривів танкових частин противника вглиб оборони наших військ на різних рубежах. При вмілому застосуванні це цілком дієва і протвережуюча ворога сила. При високому вишколі особового складу протитанкові групи здатні завдати значної або навіть неприйнятний шкоди бойовим порядкам наступаючого противника.

Читайте також: В зоні ООС обирали кращий розрахунок ПТРК (відео)