xcounter
#

Армія США переробить дизельні БМП Bradley на гібридні: для бою вже потрібні “бойові електрички”

1800
Армія США переробить дизельні БМП Bradley на гібридні: для бою вже потрібні “бойові електрички”

Американські бойові машини піхоти Bradley отримають нові гібридні силові установки - замість дизельних. Британська компанія BAE Systems уклала контракт з армією США на створення модернізованого варіанту бойової машини піхоти Bradley.

За $32 мільйони BAE Systems має інтегрувати у основу бойову машину піхоти американської армії гібридну систему електроприводу (HED).

Цей проект BAE Systems буде реалізувати у партнерстві з компанією QinetiQ, яка, власне, і є розробником ключового компоненту системи HED - електричної поперечної трансмісії (Модульний E-X-Drive) для гусеничних бойових машин. Подібна трансмісія, до речі, у QinetiQ є і для колісних платформ.

Читайте також: ​Армія США вже вчетверте намагається знайти заміну БМП Bradley та очікує пропозицій
E-X-Drive
ключового компоненту системи HED - електричної поперечної трансмісії (Модульний E-X-Drive)

Модульна поперечна трансмісія E-X-Drive від QinetiQ вже пройша лабораторні тести, отримала сертифікацію відповідно до військових вимог, а також пройшла випробування та перевірку на різних зразках гусеничних машин.

Система E-X-Drive забезпечить живленням увесь можливий перелік підсистем, що потребують енергії

E-X-Drive була пристосована для конструкцій в діапазоні від 10 до 80 тонн, перевірки проводилися на платформах у 18 т, 30 т і 80 т.

За версією BAE Systems, гібридна установка з електричним приводом ведучих коліс дозволить відмовитися від важкої гидромеханічної системи управління.

Замість неї у буле встановити більш надійну електродистанційну систему. Це вдосконалення має зробити Bradley більш маневреною, легшою і економічнішою.

"Інтеграція гібридної системи електроприводу у бойові машини гарантує значне збільшення мобільності, летальності і запасу ходу. Це дозволяє більш ефективно використовувати можливості бойових технологій", - заявив керівник проектів наземних транспортних засобів компанії BAE Systems Скотт Девіс.

QinetiQ орієнтується на те, що у майбутньому відбудеться електрифікація бойових машин

У свою чергу, керівництво QinetiQ орієнтується на те, що у майбутньому повна електрифікація бойових машин є важливою як для колісних, так і гусеничних платформ.

У компанії кажуть, що сучасна технологія підтримує перехід від суто механічних до гібридних електричних приводних систем і що цей перехід пропонує значні переваги в архітектурі бронемашин, а також пов'язані з ними поліпшення живучості, експлуатаційних характеристик, витрат палива та надійності.

Концепт "бойової електрички" для нового поля бою від британської компанії BAE Systems

Фактично бойова машина піхоти М2 Бредлі з інтеграцією технологій HED стане випробувальним стендом для відпрацювання та вдосконалення технологічних та конструкторских рішень з розробки силової та енергетичної архітектури для бойових машин та платформ нового покоління.

Такі концепції "бойових електричок" для нового поля бою британська компанія BAE Systems вже презентувала.

Застосування концепції HED також скероване і на те, що забезпечити транспортні засоби – платформи достатньою кількісті електричної енергії.

Чим гібрид кращий від дизеля. Інфографіка від BAE Systems

Адже цього вимагає концепція сучасних бойових дій – з інтеграцією у єдине інформаційне поле і необхідністю забезпечити роботу різних сенсорів, що встановлюються на бойовій платформі.

Після успішного завершення випробувань прототипу БМП з гібридною рушійною установкою за таким прикладом планується переоснастити усі Bradley, що стоять на озброєнні американської армїі.

Окрім БМП Bradley, система гібридних електроприводів також може бути встановлена і в інші бойові платформи. Це AMPV (броньований багатоцільовий автомобіль), САУ M109A7 та сімейство РСЗО MLRS (Multiple Launch Rocket Systems).

Bradley
Американська бойова машина піхоти Bradley була прийнята на озброєння в 1981 році. Маса машини - близько 28 тонн, довжина - 6,6 метра, ширина - 3,6 метра, висота - 3 метри, швидкість - до 56 км/год. Запас ходу - до 400 кілометрів. Машина оснащена дизельним двигуном Cummins VTA-903T потужністю 600 к.с. Трансмісія машини виконана у єдиному блоці з двигуном і має три фіксовані передачі вперед і одну назад. Перемикання передач автоматичне.

Застосування на БМП Bradley нової гібридної силової установки відкриє нові горизонти для цієї бойової платформи. А також нових зразків, що прийдуть їх на заміну

Читайте також: БМП з українським бойовим модулем може бути замовлена ОАЕ