xcounter
#

Чому Польщі необхідно модернізувати власні БМП-1, якщо є "Борсук"

Чому Польщі необхідно модернізувати власні БМП-1, якщо є "Борсук"
3314

Міністерство оборони Польщі планує замінити власний парк БМП-1 на нову плаваючу бойову машину піхоти БМП "Борсук". І хоча ця програма залишається пріоритетом для польського оборонного відомства, не виключається, що буде модернізована деяка кількість БМП-1, яких армія Польщі наразі має понад 1000 одиниць...

Але наскільки потрібна ця модернізація? Видання Defence24 поспілкувалося з командувачем сухопутних військ Польщі у 2006-2009 роках генералом Вальдемаром Скшипчаком. Пропонуємо до вашої уваги деякі тези з цього інтерв’ю.

Про БМП-1 та "Борсук"

Генерал Скшипчак вважає, що модернізація БМП-1 буде правильним рішенням і стверджує, що зробити це треба було ще 20-30 років тому.

Читайте також: ДНДІ проводить порівняльні випробування бойових модулів для БМП-1 (фото)
БМП
БМП-1 та "Борсук" будуть взаємодоповнювати один одного

"Модернізація цих машин виправдана з точки зору потреб наших сухопутних військ. Хочу підкреслити, що поява БМП "Борсук" у військах може затягнутися років на 10-15, а потреби польських Збройних сил дуже великі, враховуючи динаміку загроз за межами нашого східного кордону", – стверджує генерал.

На його думку, модернізація БМП-1 не буде суперечити програмі "Борсук" і навіть навпаки: ці елементи будуть взаємно доповнювати одне одного".

Дещо про шасі, вміння плавати та інші переваги

"Ми маємо точно сформулювати експлуатаційні та технічні вимоги до бойових машин з точки зору того, для чого саме вони будуть використовуватися", – пояснює генерал.

БМП-1

Йдеться про те, що основним театром воєнних дій для Польщі буде Центральна та Східна Європа. Саме тому під час модернізації машини треба враховувати топографію, річки та ліси, а також інші перешкоди на місцевості, які визначають способи дій сухопутних військ, що, своєю чергою, впливає на обладнання та техніку.

Без сумніву, на мій погляд, шасі БМП-1 підходить для цієї оперативної обстановки – зрештою, сімейство БМП досі не має собі рівних у світі. Жодна конструкція, навіть техніка, що використовується в країнах НАТО, не може похвалитися таким мобільним й ефективним шасі, адаптованим до експлуатації в різних умовах

Під мобільністю БМП-1 генерал також має на увазі й те, що машина вміє плавати. На його думку, від цього аж ніяк не можна відмовлятися: “Якщо хтось гадає, що ми побудуємо міст чи переправу й подолаємо водну перешкоду, він поняття не має про мистецтво експлуатації".

Зрештою, ще однією перевагою Скшипчак називає низький силует конструкції БМП-1, що полегшує маскування та ускладнює задачі ворога зі знищення такої машини.

Про озброєння та броню

На думку генерала Скшипчака, проблему озброєння можна вирішити заміною всієї башти: "Наразі є мода на легкі безпілотні турелі з автоматичними гарматами й пускові установки протитанкових керованих ракет. Аналогічні рішення використовують різні користувачі БМП, зокрема і країни-члени НАТО та наші сусіди".

БМП-1
Бойові модулі "Парус", "Спис", "Шквал" та "Стилет": в Україні проходили випробування модулів, якими в майбутньому можуть почати оснащувати модернізовані БМП-1 ЗСУ

Водночас генерал зауважує, що БМП з новою баштою все ще повинна вміти плавати. Впровадження такого рішення технічно можливе й повністю виправдане з урахуванням потреб збройних сил Польщі.

Щодо броні генерал говорить наступне: "БМП звинувачують в тому, що вона погано броньована. Мушу з цим погодитися, але сильні сторони цієї машини – швидкість і маневровість, що роблять цю машину не дуже простою ціллю". Але генерал впевнений, що в Польщі можуть знайти рішення, що посилить броню машину без втрати її переваг.

Про двигун, зв’язок та інше

У рамках модернізації БМП-1 має отримати нові системи зв’язку. А от, наприклад, двигун замінювати не варто – це потребуватиме значних змін у конструкції машини й загалом буде невигідно.

Наявний двигун УТД-20 добре адаптований до цієї конструкції, справний і не потребує заміни".

Отже, якщо підсумувати – нова башта з новим озброєнням, ПТКР, нова електроніка та системи зв’язку. Такий обсяг модернізації, на думку генерала, є економічно обгрунтованим і не вимагатиме значного часу для реалізації проєкту.

Читайте також: Міноборони замовило ремонт та модернізацію приладів спостереження для БМП на 34 млн гривень