xcounter
#

ДНДІ проводить порівняльні випробування бойових модулів для БМП-1 (фото)

3120
Бойові модулі "Парус", "Спис", "Шквал" та "Стилет"
Бойові модулі "Парус", "Спис", "Шквал" та "Стилет"

На Чернігівщині почалися випробування чотирьох бойових модулів, якими в майбутньому можуть почати оснащувати модернізовані БМП-1 ЗСУ

Випробування на одному з військових полігонів Чернігівської області проходять із залученням фахівців Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки (ДНДІ ВС ОВТ).

Для тестування були залучені БМП-1 оснащені бойовими модулями "Парус", "Спис", "Шквал" та "Стилет".

Читайте також: Міноборони замовило ремонт 152 двигунів для БМП на 55 мільйонів гривень
Бойові модулі БМП-1
Відзначається, що важливі для Сухопутних військ ЗСУ випробування відвідав Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак в рамках робочої поїздки на Чернігівщину.

Бойовий модуль БМ-7 "Парус" один з найбільш розповсюджених у Збройних силах. Саме він (розроблений фахівцями ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова") встановлюється на БТР-4Е.

Своєю чергою, БМ КБА-105 "Шквал", що розроблений КП "Науково-технічний центр артилерійсько-стрілецького озброєння" експериментально встановлювався на БТР-4 та БМП-1УМ.

Окремо йдуть бойові модулі, розроблені приватною компанією НВК "Техімпекс" та ДП ЖБТЗ - "Спис" й "Стилет". Зокрема, модернізована на ДП "Житомирський бронетанковий завод" БМП-1УМД проходила повний цикл заводських випробувань з БМ "Стилет" (розробленому фахівцями цього підприємства). А БМ "Спис" (розроблений спеціалістами НВК "Техімпекс) більш відомий як оснащення перспективного БТР "Варан".

В цілому, всі ці БМ досить схожі за основними параметрами. Всі вони мають як основне озброєння 30-мм гармату ЗТМ-1/ЗТМ-2 та спарений кулемет калібру 7,62. Додатково модулі оснащені 30-мм автоматичним гранатометом АГ-17 та ПТРК.

Отже, можна припустити, що Міністерство оборони обирає оптимальний варіант модулю для модернізації БМП-1 Збройних сил. Попередньо, на модернізованому зразку БМП-1 встановлювався радянський ПТРК "Конкурс". Спроба встановити на модулі українській ПТРК "Бар’єр" зіштовхнулась з технічними проблемами щодо забезпечення стабілізації каналу управління ракетою з огляду на вібрацію двигуна.

БМП-1 ЗСУ
Основні бойові машини піхоти ЗСУ БМП-1 озброєні застарілою 73-мм гладкоствольною гарматою 2А28 "Грім"

Ймовірно, запропоновані для випробувань рішення нових модулів передбачають, що ця проблема була розв’язана тими чи іншими розробниками.

Краще рішення буде поширено на всі БМП-1, модернізована кількість яких буде визначено відповідно до потреб Генерального штабу.

Читайте також: Армія США переробить дизельні БМП Bradley на гібридні: для бою вже потрібні “бойові електрички”