xcounter
#

В Італії стоять 96 Leopard 1A5, що "на папері" належать Швейцарії, а тепер їх хочуть викупити для ЗСУ

8814
Leopard 1А5, ілюстративне фото з відкритих джерел
Leopard 1А5, ілюстративне фото з відкритих джерел

Влада Швейцарії угоду поки що не погодила, але схоже, що є "простір для торгів"

Німецький концерн Rheinmetall веде перемовини із швейцарською групою RUAG про викуп 96 танків Leopard 1A5, які до 2016 році були на озброєнні армії Італії, і зараз фізично знаходяться на італійській території.

Німці хочуть викупити ці танки, щоб з подальшим передати для ЗСУ, і саме з цього мотиву влада Швейцарії в особі державного секретаріату з питанть економіки (SECO) поки що не дає своє "добро" групі RUAG на проведення такої угоди, опираючись на "юридичні мотиви". Про це йдеться в публікації швейцарського видання Tages-Anzeige.

Читайте також: Україна отримає вдвічі більше танків Challenger 2: кількість машин зросте до 28
Leopard 1A5 на зберіганні в Італії, зображення з відкритих джерел

Журналісти видання вказують, що можливо угода по викупу цих танків для України ще може відбутись. Для чого, наприклад, готується нова юридична експертиза щодо запиту для групи RUAG, який би дозволив продаж колишніх "італійських" Leopard 1A5. Але не виключено, що в підсумку це питання вирішуватиме парламент Швейцарської Конфедерації.

Цікаво, що в даному випадку йдеться про своєрідні "гібриди". Оскільки тут торги йдуть навколо машин, котрі є ліцензійними копіями Leopard 1A2 італійського виробництва, на яких стоять башти від Leopard 1A5 німецького виробництва.

Італійський Leopard 1A5, архівне зображення з відкритих джерел

Чи входять згадані вище 96 танків Leopard 1A5, що фактично стоять на території Італії, а "на папері" належать Швейцарії, до кількості в 176 танк типу Leopard 1, які планувалось передати для ЗСУ в рамках "танкової коаліції" - поки не зрозуміло.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Німеччина веде перемовини із Швейцарією про викуп 96 законсервованих танків Pz 87 (ліцензійна копія Leopard 2A4) для подальшої передачі країнам в рамках "кільцевого обміну", що готові дати Україні свої танки.

Leopard 1А5, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: США активізували підготовку ЗСУ до штурмів ліній оборони армії РФ: у новому пакеті допомоги - M60 AVLB