xcounter
#

Україна отримає вдвічі більше танків Challenger 2: кількість машин зросте до 28

7001
Британський танк Challenger 2, фото ілюстративне
Британський танк Challenger 2, фото ілюстративне

Українські військові наразі опановують танки Challenger 2 у Великій Британії

Україна отримає вдвічі більше британських танків Challenger 2, ніж було оголошено раніше – таку інформацію в інтерв’ю виданню "Радіо Свобода" озвучив надзвичайний і повноважний посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

"Якщо танки [Challenger 2 – ред.], то 14 танків нам пообіцяли, а в результаті візиту президента Зеленського домовлено, що ця кількість зросте вдвічі", – заявив Пристайко, відповідаючи на запитання журналіста про військову допомогу Великої Британії для України.

Читайте також: Велика Британія погодила остаточний вигляд Challenger 3 і переходить до створення прототипів

Challenger 2
Британський танк Challenger 2. Фото: British Army

Нагадаємо, наразі наші військові проходять навчання у Великій Британії, де опановують основні бойові танки Challenger 2 – як повідомлялося раніше, танки можуть прибути в Україну в травні-червні. Такі терміни передусім пов’язані з тим, що наші бійці не просто опановують британські танки, але й вчаться використовувати їх у складі підрозділів.

Крім того, можна згадати й те, що наприкінці минулого місяця очільник оборонного відомства Великої Британії Бен Воллес під час візиту на базу, де навчаються наші військові, заявив, що Україна може отримати більшу кількість британських танків, якщо вони ефективно продемонструють себе на полі бою.

Загалом, як відзначає Пристайко, Велика Британія у контексті постачання зброї для України веде розмову передусім не про конкретні платформи, а спершу питають, які задачі стоять перед нашими військовими і яких саме результатів планують досягти.

"Тоді на основі спілкування з партнерами ми визначаємо, яка саме техніка, які платформи необхідні для досягнення цього результату. І далі відбувається пошук: у кого, скільки, в якому стані", – відзначає Пристайко.

Читайте також: Після танків Challenger II у Британії говорять і про винищувачі, але поки з доволі суттєвим "якщо"