xcounter
#

Чи буде більше Challenger для ЗСУ та не дуже втішні прогнози щодо танків Abrams

9553
Основний бойовий танк Abrams, фото ілюстративне
Основний бойовий танк Abrams, фото ілюстративне

Нові деталі про постачання Україні танків Challenger та Abrams

Процес постачання Збройним Силам України сучасних західних основних бойових танків сьогодні потроху набирає обертів, і останнім часом ми передусім говоримо про танки Leopard – наші військові вже активно навчаються на ці машини в Польщі, союзники приймають важливі рішення щодо постачання цих танків Україні. Водночас наразі з’явилися цікаві новини й щодо двох інших танків, які теж не варто ігнорувати.

Читайте також: Що ще можуть змінити у Abrams M1A2, щоб виправдати затримку передачі танків до ЗСУ
Фото: Polska Zbrojna
Фото: Polska Zbrojna

Почнемо з позитивної – міністр оборони Великої Британії Бен Воллес ще 22 лютого, під час візиту на військову базу, де вчаться українські військові, заявив, що Збройні Сили України можуть отримати більше танків Challenger 2 – у випадку, якщо вони будуть ефективні на полі бою проти російського окупаційного війська.

Нагадаємо, Велика Британія стала першою країною, яка офіційно передала Україні танки – 14 одиниць своїх Challenger 2, і наразі наші військові проходять навчання на цих машинах.

Також маємо нову інформацію про танки Abrams від офіційної посадової особи, а саме міністерки Армії США Крістін Вормут, про що розповідає видання Defense News.

За словами Вормут, у США наразі шукають найшвидший шлях поставити Україні танки Abrams (раніше було оголошено про передачу 31 одиниці цих машин), але наразі ще потрібно визначити, а чи зможуть ці танки потрапити в Україну до кінця цього року.

"Жоден з варіантів, які ми розглядаємо, не розрахований на тижні чи два місяці. Тут задіяні триваліші терміни, але я думаю, що є варіанти менш як два роки, менш як півтора року [щоб поставити танки Abrams Україні]", – каже Вормут.

Також вона стверджує, що є "багато різних способів" виробництва танків [в контексті постачання України] – від виробництва "з нуля" до передачі відремонтованих танків з запасів.

Abrams M1A1
Abrams M1A1

Разом з тим, хоча оголошені строки у "півтора-два роки" звучать аж ніяк не позитивно, раніше повідомлялося таке – все ж таки рішення щодо конкретної програми допомоги по Abrams ще не прийнято, і ці танки насправді можуть прибути раніше, ніж оголошувалося.

Читайте також: Танки Challenger 2 затримаються й будуть у травні-червні: у Лондоні пояснили причину відкладання