xcounter
#

Що ще можуть змінити у Abrams M1A2, щоб виправдати затримку передачі танків до ЗСУ

M1A2 Abrams SEP v3 (фото: DoD US)
M1A2 Abrams SEP v3 (фото: DoD US)
11364

У General Dynamics Land Systems​, які зараз виробляє та модернізує Abrams існують проєкти, які можуть нівелювати один з недоліків Abrams, на який активно посилались у Вашингтоні

Як вже було оголошено танки Abrams M1A2 для України постачаються за програмою USAI - Ініціатива сприяння обороноздатності України. Таке рішення, скоріш за все пов'язано з тим, що з них необхідно зняти елементи броні зі збідненим ураном, яка не призначена для експорту навіть для найближчих союзників, такі як Австралія.

Також цілком можливий й заміна секретних автоматизованих систем управління армії США, яка також не передбачена до експорту та встановлення систем призначених для інших країн. Але це далеко не все, якщо мова дійсно йде про передачу Abrams не раніше кінця 2023 року.

Читайте також: Рашисти намагаються взяти Бахмут так само, як вони штурмували Познань в 1945 році
M1A2 Abrams SEP v2
M1A2 Abrams SEP v2 (фото: DoD US)

Зокрема американський портал The Drive звернув увагу на ще одну можливу зміну в американській машині. Більше того, саме це неодноразово називалось у США причиною недоцільності передачі Abrams

до України - двигун. Саме на газотурбіну

силову установку AGT1500

посилались американські посадовці, які зазначали складність її обслуговування та підвищену витрату палива.

Й тому дійсно можливо розглянути варіант, коли для ЗСУ будуть постачатися Abrams із традиційним турбодизельним двигуном. Тим паче, що у США такі проєкти були.

Зокрема у 1997 році General Dynamics Land Systems розробила експериментальний зразок Abrams із німецьким силовим блоком EuroPowerPack з 1500-сильним V12 MT 883 від MTU та трансмісією HSWL 295TM від RENK. Цей блок був встановлений на M1A2 SEP й пропонувалась Туреччині, але Анкара зупинилась на Leopard 2.

EuroPowerPack Altay
EuroPowerPack пропонувався для турецького Altay (фото defenceturkey)

Після цього General Dynamics запропонував частково ліцензований EuroPowerPack для вже закритого проєктуСАУ XM2001 Crusader. У 1999 році працювала над встановленням 1500-сильного Continental AVDS 1790 із Allison X7050, але згодом повернувся до MT-883 з Allison 5250MX.

Те що General Dynamics хоче все ж таки відійти від газотурбінного двигуна цілком демонструє й Abrams X із гібридною силовою установкою, але з дизельним двигуном.

Як вважають у виданні у General Dynamics цілком можуть спеціально для України поставити саме європейський турбодизель та тим самим підвищити ефективність машини. Зокрема за звітами самого розробника, використання традиційного двигуна дозволяє зменшити витрати на обслуговування на 37%, а дальність ходу збільшується на 50%. Тобто витрата палива вдвічі менша.

Зазначимо, що такий сценарій, враховуючи строки передачі машин, вбачається можливим. Як мінімум, він якраз може пояснити такий значний термін із виготовленням машин, бо зміна елементів та інформаційної системи проводиться у значно коротші строки.

Читайте також: Що можливо зробити з Leopard 1 для ЗСУ та як навіть "мотлох" перетворити на ефективне озброєння