xcounter
#

Abrams має броню зі збідненим ураном, і це реально могло стримувати передачу цих танків ЗСУ

7514
M1 Abrams, ілюстративне фото від U.S.Army
M1 Abrams, ілюстративне фото від U.S.Army

Перш ніж відправити M1 Abrams на експорт, США "модифікують" броню цих танків, і машини для ЗСУ навряд чи стануть виключенням

Портал The Drive в своїй публікації звернув увагу на одну важливу технологічну особливість танків M1 Abrams, яка могла до недавнього часу стримувати передачу таких машин для Збройних Сил України – такі ОБТ мають "занадто секретну броню" зі збідненого урану (DU), експорт якої заборонено.

Машинами з такого рівня захисту США на експорт не продають. Іноземні країни-користувачі M1 Abrams, як то Єгипет, Саудівська Аравія, Австралія та Марокко, мають броню "з обмеженими можливостями", без вставок із DU. Тому цілком ймовірно, що перш ніж офіційно оголосити про рішення дати M1 Abrams Україні, американці витратили певний час, щоб розробити окрему спеціальну "експортну" версію цього ОБТ саме для нашого війська, припускають автори видання.

Читайте також: Які є види Abrams та чому там навіть складніше ніж з Leopard 2 - на які саме танки може розраховувати ЗСУ
Танки M1A1 Abrams армії Єгипту, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ставити броню зі збідненого урану на свої M1 Abrams американці почали ще наприкінці 1980-х років, в рамках секретного проекту "Зелений виноград". Розсекречені документи Пентагону того часу вказували, що "секретники" Армії США мали ні в якому разі не допустити "оголення" секретної броні, щоб ворог не дізнався таємницю її виготовлення.

Якщо, наприклад, було отримано пошкодження в бою, "секретник" мав чимось накрити місце ушкодження, щоб не було видно, та супроводжувати машину аж до місця проведення її ремонту.

Американські M1 Abrams стоять законсервовані на армійському складі Sierra в штаті Каліфорнія, зображення наводить The Drive

Минуло майже 40 років, але такі "секретні" протоколи Пентагону досі діють. Тому, наприклад, американські військові не можуть просто так віддати союзникам свої M1 Abrams або із стройових частин, або зі складів зберігання. У кожному з випадків броню танків доводиться "модифікувати" так, щоб там не було елементів зі збідненого урану. Як при цьому зменшується рівень фактичного захисту M1 Abrams у експортній кондиції – лишається невідомим.

Відповідна «обробка» броні відбуватиметься навіть у випадку із майбутньою поставкою танків M1A2 SEPv3 Abrams для Польщі. Наприклад, на частину з цих машин поставлять башти від М1А1 з "ослабленим" захистом. Хоча що цікаво, роботи по захисту на польських Abrams Пентагон хотів доручити саме приватним підрядникам. І тут уже Армія США "відбилась" від такого варіанту, мовляв кожному з таких підрядників знадобиться мінімум 5 років, для навчання персоналу та проведення робіт.

Технічне обслуговування M1 Abrams із демонтажем башти, ілюстративне фото від U.S.Army

На такому тлі автори The Drive припускають, що Білий Дім міг використати насправді два джерела поставок M1 Abrams для України, які офіційно оформлені як "виготовлення нової зброї" для ЗСУ. Варіант перший – щоб виготовити Abrams для ЗСУ, як "заготовки" були використані саме машини зі складів зберігання Армії США. Варіант другий – танки для України були взяті насправді із одного із експортних контрактів, які призначались для інших союзників США .

Кожен з цих варіантів насправді виглядає однаково малоймовірним. Бо, наприклад, для відновлення та "апгрейду" машин зі зберігання з подальшою поставкою Україні може знадобитись значно більший строк, аніж який заявляє Білий Дім. Але з іншої сторони, насправді складно припустити, який би із союзників США погодився би віддати Україні свої "експортні" Abrams, навіть в обмін на адекватний компенсатор.

Тому журналісти The Drive не виключають, що поставка для ЗСУ танків M1 Abrams в підсумку може дати більш ніж "опосередкований" ефект, і скоріше стати символом "зламу табу" на західні ОБТ для України.

Американські M1A2 Abrams та польський Leopard 2PL, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Виробництво F-16 збільшать для можливості реекспорту цих машин до України, але, як завжди, є нюанси