xcounter
#

У Пентагоні не змогли пояснити, чому Abrams до України будуть йти "місяці" та назвали версію танка

Abrams M1A2 SEPv3 (всі фото DoD US)
Abrams M1A2 SEPv3 (всі фото DoD US)
10903

Міноборони США назвали версію танка Abrams для України, програму за якою вони будуть виділятись та строки постачання

Під час брифінгу у Пентагоні для ЗМІ була оголошена версія танків Abrams, які у кількості 31 одиниці мають посилити ЗСУ, а також інші деталі стосовно цього посилення України.

Заступниця прес-секретаря міноборони США Сабріна Сінгх повідомила, що передаватись будуть танки Abrams M1A2. Але більш точної інформації щодо версії цієї машини не було оголошено, а сама назва M1A2 є фактично лише однією з двох гілок, бо загалом всіх видів Abrams близько двох десятків.

Читайте також: До ЗСУ підуть серійні українські САУ "Богдана" на новому шасі
Abrams M1A2 SEPv2
Abrams M1A2 SEPv2

Також вона повідомила, що постачання танків будуть здійснювати за програмою Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI), що передбачає замовлення танків безпосередньо у виробника, у цьому випадку - General Dynamics Land Systems. На противагу програмі президентського вилучення (PDA), коли зброя передається безпосередньо від збройних сил США і може у мінімально можливий термін потрапити до ЗСУ, це означає значно більший період. При цьому строк, який займе передача танків до України у Пентагоні вже окреслили терміном "місяці", зазначивши, що передача машин є ознакою довготривалої підтримки.

Водночас журналісти просто засипали представницю Пентагону доволі гострими питаннями. Зокрема, чому Abrams M1A2 буде передаватись саме за програмою USAI й невже у США немає танків, які можливо передати у короткший строк. Варто зазначити, що за Military Balance за 2021 рік у строю американської армії 2645 Abrams: близько 650 M1A1SA, 1605 M1A2 SEPv2, близько 390 M1A2 SEPv3, а на зберіганні близько 3,5 тисячі танків M1A1/A2.

Abrams M1A1 FEP
Abrams M1A1 FEP

Але відповідь була доволі дивною - "у США немає надлишку танків на складах". І це відповідь ще дивніша, бо лише у травні 2021 року Корпус морської піхоти США завершив передачу Abrams до армії через зняття близько 400 машин з озброєння. Про це представниці Пентагону також нагадали, яка повідомила, що має "уточнити" та повернеться до цього питанням потім, і на цьому брифінг завершився.

Також були поставлені питання відносно попередніх заяв американських посадовців, щодо складності Abrams у забезпеченні та ремонті. Але Сабріна Сінгх підтвердила, що ці складності нікуди не зникли й вони будуть мати вплив на реальну експлуатацію машин і з цим викликом необхідно буде зустрітися.

З боку Defense Express маємо зазначити, що деякі речі у позиції Пентагону можуть мати цілком логічне та, що важливіше, прагматичне пояснення. Й почати необхідно з версії танка Abrams M1A2. Попри те, що його вже встигли назвати найсучаснішим, то треба розуміти, що перша версія M1A2 з'явилась ще у 1992 році і є паралельною гілкою, яка також проходила модернізації, як й M1A1.

Умовний M1A2 зразка початку 90-х років поступається M1A1 AIDATS зразка початку 2020-х. Саме тому під назвою M1A2 не обов'язково одразу уявляти M1A2 SEPv3.

M1A2
M1A2 у Іраку 2008 рік

Також треба розуміти, що Abrams, коли йшов на експорт, проходив певні зміни, які стосувались заміни його оснащення та бронювання. Останнє особливо важливо для США, тому що оригінальний захист з використанням збідненого урану знаходиться під забороною для експорту взагалі. Танки для Єгипту, Саудівської Аравії, Марокко та навіть Австралії йшли без цієї технології. Ще одним критичним елементом для США є елементи автоматизованої системи управління військами, які також, як мінімум спочатку, демонтувались з переданої до ЗСУ техніки.

Тобто сценарій передачі танків до України за програмою USAI цілком може бути пов'язаний саме з тим, що навіть з наявних машин необхідно зняти критичні компоненти та замінити їх на ті, які призначаються для всіх союзників. Саме тому і з'явилась затримка, яка вимірюється у "місяцях".

Дивіться також: Як виглядає Abrams всередині і навіщо навіднику одразу три приціли