xcounter
#

Танки Challenger 2 затримаються й будуть у травні-червні: у Лондоні пояснили причину відкладання

Challenger 2 (всі фото: British Army)
Challenger 2 (всі фото: British Army)
15584

Challenger 2 спочатку мав прибути у березні, але відтермінування, у цьому випадку може бути більш ніж логічним та прагматичним рішенням, бо мова, скоріш за все, йде не лише про підготовку танкістів та техніків

Попри те, що першими строками передачі до ЗСУ британських танків Challenger 2 називався березня, реальність виявилась трохи іншою. 14 машин із навчаними екіпажами прибудуть до України лише у травні, або вже літом.

Про це під час засідання парламенту повідомив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес: "це буде наприкінці літа чи травні - ймовірно, ближче до Великодня". Враховуючи те, що католицька пасха у цьому році припадає на 9 квітня, то скоріш за все мова йде все ж таки про травень, при цьому початок місяця, ніж про червень.

Читайте також: Високоточне полум'я з неба: розбираємо чим прицільно знищили рашистів (відео)

Водночас такий строк прив'язаний до проведення навчання на цих машинах, бо очільник британського оборонного відомства зазначив, що українські танкісти будуть не тільки опановувати Challenger 2, а й вчитися використовувати танк у складі підрозділів.

Challenger 2

Також зазначимо, що більшість західних фахівців зазначили, що строки навчання на західних танках будуть тривати близько 8 тижнів, тобто два місяці. Це також дозволяло оцінювати терміни прибуття машин вже у березні, або на початку квітня.

Але цілком можливо, що строки навчання впираються не просто в опанування танків чи взаємодії у межах танкової роти. Бо у Великій Британії лише у цьому році планують навчити 19,2 тисячі українських військових, також Лондон анонсував передачу не тільки танків, але й іншого озброєння, зокрема батарею САУ AS-90 на 8 артсистем (надалі додаткові загалом до 30 одиниць)та сотню гусеничних БТРів FV430 Mk3 Bulldog. Тобто мова вже тоді йшла про комплектне постачання.

А це разом вже фактично основа механізованої бригади. І цілком логічно, що її повноцінну підготовку, разом із бойовим злагодженням, цілком можливо провести прямо у Великій Британії й отримати одразу готове до бою з'єднання. І такий сценарій, попри довші строки у рази ефективніший за варіант отримати 14 танків зі своєю специфікою використання і намагатися "втиснути" їх у танкову чи механізовану бригаду ЗСУ поряд з Т-64 та БМП-2.

Читайте також: Рашисти готують аеродром в окупованому Бердянську до кругової оборони: три ряди пірамідок та 15 км укріплень