xcounter
#

Перехід на комплектне постачання: чому новий пакет допомоги від Великої Британії це дещо більше за Challenger 2, AS-90 та Bulldog

17341
Challenger 2
Challenger 2

Новий пакет допомоги від Великої Британії - це вже повноцінний комплексний підхід

Велика Британія у новому пакеті допомоги передає до Збройних Сил України роту танків Challenger 2 - 14 одиниць, батарею САУ AS-90, 8 одиниць, та сотню гусеничних БТРів FV430 Mk3 Bulldog, які є фактично еквівалентом комплекту на три механізовані батальйони. Окрім того, що сотню тисяч боєприпасів та сотні ракет різних типів до HIMARS та M270, зенітні Starstreak та AIM-120 AMRAAM до ЗРК NASAMS.

Сам по собі пакет допомоги вже є доволі об'ємним, більше того, відносно САУ AS-90, яких передають у кількості 8 одиниць це лише перша партія, а загалом їх анонсовано близько 30, які поступово будуть передаватися до України. Цілком можливе, що й відносно танків Challenger 2 буде аналогічна ситуація через те, що частину з цих танків міноборони Британії й так планувало виключити зі складу збройних сил.

Читайте також: Скільки часу знадобилось Польщі на купівлю Leopard 2, і як довго Німеччина допомагала їх ремонтувати

Але на цю передачу озброєння також слід дивитися трохи ширше ніж просто на передачу озброєння та військової техніки. Зокрема що таке рота танків, дивізіон артилерії, та БТРів на три механізовані батальйони - це комплект, який цілком може стати фундаментом формування з'єднання бригадного рівня.

Звісно, мова йде не про повний комплект техніки на всю механізовану бригаду з трьох механізованих батальйонів, танкового батальйону, артполку та зенітного ракетного дивізіону (і це без урахування того, що зараз у ЗСУ бригади мають більше батальйонів у складі), а про формування фундаменту чи "скелета".

Разом із тим, що Велика Британія проводить підготовку українських військових на рівні 20 тисяч на рік, то це саме комплексний підхід з формування боєготових підрозділів. І така позиція у рази краща за передачу окремих зразків озброєння та техніки, бо передбачає передання вже "готового рішення".

Так, безперечно, що FV430 Mk3 Bulldog, який є фактично британським аналогом M113, за своїми бойовими можливостями гірший за БМП Warrior. Але його передача також цілком зрозуміла, бо у британській армії суттєві проблеми із бойовими машинами, програма Ajax відверто буксує, не набирає обертів переозброєння на Boxer, а у результаті економії на обороні: у Великої Британії більше кавалерії ніж танків.

FV430 Mk3 Bulldog
FV430 Mk3 Bulldog

Тобто передача Bulldog це те, що країна може виділити для України. А за деякими позиціями навіть більше, ніж можливо було розраховувати, зокрема 30 САУ AS-90 - це 30% всіх 155-мм артилерійських систем у строю армії Великої Британії.

Читайте також: Рашисти лише зараз зробили партію атомних торпед "Посейдон", якими лякали ще 3 місяці тому