xcounter
#

Офіційно від уряду Великої Британії: Україна отримає близько 30 САУ AS90 після "фальстарту" у квітні 2022

10346
Photo: Sgt Si Longworth RLC (Phot)/MOD
Photo: Sgt Si Longworth RLC (Phot)/MOD

Крім танків Challenger 2, Великобританія посилить ЗСУ і своїми САУ

Великобританія посилить оборонну підтримку України, і крім танків Challenger 2 також передасть для Збройних Сил України свої 155-мм самохідні артилерійські установки. Про це йдеться на сайті британського уряду з посиланням на прем’єр-міністра країни Ріші Сунака.

AS-90 САУ Великобританія Україна
Британська САУ AS-90, фото ілюстративне

Так, попередньо Україна має отримати близько 30 британських САУ AS-90, а подробиці про ці постачання міністр оборони країни має повідомити у понеділок, 16 січня.

Читайте також: Рашисти зараз вистрілюють лише чверть артилерійських боєприпасів від того, що могли дозволити собі раніше

У повідомленні йдеться також про таке: "Найближчими днями Великобританія розпочне навчання Збройних Сил України використанню танків та артилерійських систем у рамках ширших зусиль Великобританії, під час яких за останні шість місяців пройшли навчання тисячі українських військових".

танк Challenger ЗСУ
До британських танків Challenger в ЗСУ приєднаються й САУ AS-90

До речі, у контексті САУ AS-90 можна згадати таке – ще у квітні минулого року повідомлялося, що Великобританія планує поставити ЗСУ ці САУ, однак згодом за уточненою інформацією стало відомо, що йшлося все ж таки 105-мм легкі буксировані гаубиці L118.

Британська САУ AS-90 була прийнята на озброєння у 1992 році. Всього було побудовано 179 таких машин, однак наразі на озброєнні збереглося 89 одиниць САУ AS-90.

Має довжину ствола у 39 калібрів і може нищити цілі стандартними снарядами на дальності до 24,9 км. Є також версія з довжиною ствола у 52 калібри (AS-90 Braveheart) з дальністю до 30 км, однак від неї згодом вирішили відмовитися. Вміє стріляти "чергою" по 3 постріли за 10 секунд. Швидкострільність за умови інтенсивної стрільби – 6 пострілів за хвилину, тривалої – 2 постріли за хвилину.

Читайте також: Британський танк: Challenger 2 у чому унікальні особливості цієї машини, її можливості та характеристики