xcounter
#

Рашисти зараз вистрілюють лише чверть артилерійських боєприпасів від того, що могли дозволити собі раніше

14800
Рашисти зараз вистрілюють лише чверть артилерійських боєприпасів від того, що могли дозволити собі раніше

Окупанти вже не можуть на всю потужність використовувати свою "тактику артилерійського валу"

Російські окупаційні війська з початку повномашстабного вторгнення робили ставку на "артилерійський вал" і не зважали на кількість боєприпасів, які вони щоденно випускають зі своїх артилерійських систем.

І якщо на початку повномасштабної війни вони могли таке собі дозволити, то на 11 місяць війни кількість артилерійських снарядів, що випускає РФ, подекуди скоротилася аж на 75 %, повідомляє видання CNN із посиланням на американських та українських посадовців.

Читайте також: Артилерія ЗСУ уразила незвичну для себе ціль, нею виявився катер рашистів на Дніпрі
Зображення поля з артилерійськими вирвами
Зображення поля з артилерійськими вирвами

Як кажуть у виданні, наразі немає якогось чіткого пояснення, чому саме РФ змушена це робити – чи вона нормує снаряди через нестачу запасів або ж це частина "широкої переоцінки тактики" у контексті успішних українських наступів.

Насправді ж, на це могло повпливати низка факторів, як-от банальні прорахунки російських командирів, які планували "взяти Київ за три дні" і зрештою не зважали на те, яку кількість боєприпасів вони витрачають, так і поява у ЗСУ ракетної системи HIMARS, яка "демілітаризувала" десятки російських складів з боєприпасами у 80-кілометровій зоні.

У будь-якому випадку, як повідомили CNN джерела в Україні та в США, факт зниження щільності артилерійського вогню є "ще одним доказом все слабшої позиції РФ на полі бою майже через рік після вторгнення".

Рахувати снаряди у цьому випадку буде доволі справою невдячною, але якщо обережно припустити, згадуючи дані з відкритих джерел, що на початку повномасштабного вторгнення РФ могла випускати за добу 40-70 тисяч боєприпасів, то сьогодні ця кількість знизилася до 10-17 тисяч. Водночас якщо говорити про наші Сили оборони України, то ця цифра становить орієнтовно до 5-7 тисяч снарядів за добу, втім, завдяки допомозі союзникам менша кількість снарядів компенсується наявністю високоточних боєприпасів, як-от Excalibur.

Читайте також: Запаси артилерійських боєприпасів у РФ не дозволяють проводити масштабні наступальні операції - міноборони Великої Британії