xcounter
#

Скільки часу знадобилось Польщі на купівлю Leopard 2, і як довго Німеччина допомагала їх ремонтувати

4615
Польські Leopard 2PL на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські Leopard 2PL на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Який шлях та складнощі пройшли поляки, щоб озброїти своє військо сучасною бронетехнікою "натівського" стандарту

У відкритому доступі є стаття польського журналіста Гжегожа Ясінського, присвячена історії переходу збройних сил Польщі на німецькі Leopard 2A4 та Leopard2A5, текст якої переклала команда каналу NMFTE.

Якщо коротко, то навіть в 2000-2010-х роках, коли німецький бундесвер мав об’єктивний надлишок танків, темпи поставок Leopard 2 для збройних сил Польщі не перевищували декілька десятків машин рік. А після купівлі першого "траншу" в близько 140 танків полякам ще декілька років після того була потрібна допомога від Німеччини, щоб на пільгових умовах ремонтувати та обслуговувати придбані "Леопарди".

Читайте також: Наскільки важливими для майбутнього контрнаступу ЗСУ стануть "Леопарди" від Польщі
Leopard 2 польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо детальніше, то справа виглядала так. Ще на початку 2000-х років Польща зіткнулась з тим, що її Т-72М і PT-91 Twardy мали доволі обмежений потенціал для нової модернізації, при високих затратах на обслуговування машин. Але Варшаві були потрібні танки, котрі б відповідали стандартам НАТО, і які можна було б використати для укомплектування бронетанкової бригади, в рамках зобов’язань Польщі перед Альянсом.

Так у Міноборони Польщі й виникла ідея купити у Німеччини 128 вживаних Leopard 2A4 із рівнем зносу на той момент 20-30%, "в пакеті" йшла закупівля декількох десятків тисяч снарядів 120-мм, поставка допоміжних машин та навчання екіпажів. Цікаво, що тоді польські військові мали можливість буквально "перебирати" танки, що стояли на зберіганні, та вибрати для себе найкращі екземпляри із майже 600 законсервованих машин.

Угода про поставку Leopard 2A4 для польської армії була укладена у січні 2002 року. поставка першої партії в 53 машини відбулась протягом вересня 2002 року – березня 2003 року, поставка інших 73 танків відбулась до кінця 2003 року.

Leopard 2 польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Польських військових дуже тішило, що затрати на експлуатацію Leopard 2A4 або ж на бойову підготовку екіпажів були мінімум на 20-30% нижчі, аніж витрати на утримання Т-72М і PT-91 Twardy. Але далі перед поляками виник новий виклик – вони зіткнулись із тим, що не можуть якісно обслуговувати свої "Леопарди". Тому уже в червні 2003 року Польща та Німеччина уклали угоду, за якою 10-та польська бронетанкова бригада (озброєна саме Leopard 2A4), була включена до системи тилового забезпечення бундесверу. Угода діяла фактично 8 років, і протягом цього часу поляки могли купувати запчастини за пільговими цінами та користуватись послугами німецьких фахівців для ремонту чи технічного обслуговування цих танків.

Перший капремонт своїх Leopard 2A4 поляки провели вже в 2011 році, на власних виробничих потужностях у Познані.

Leopard 2 польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

На початку 2010-х років перед Польщею виникла проблема, що їй потрібно замінити майже 200 застарілих Т-72М і PT-91 Twardy. На такому тлі польське Міноборони вирішило придбати нову партію танків у Німеччини. Тим більш, якраз в той період німецький бундесвер оголосив про своє бажання продати "надлишкові" Leopard 2A5, і німці самі надіслали Польщі пропозицію ці танки викупити.

А от далі цікаво буде простежити ось такий таймінг. У листопаді 2013 року Польща та Німеччина уклали контракт вартістю майже 200 мільйонів євро на поставку 105 танків Leopard 2A5 та 14 додаткових одиниць Leopard 2A4. Для відбору танків до поставків польським фахівцям знадобилось до 6 місяців. Протягом 2014 року Польща отримала 91 танк типів Leopard 2A4 та Leopard 2A5, протягом 2015 року – ще 28 танків Leopard 2A5.

Американські M1A2 Abrams та польський Leopard 2PL, ілюстративне фото з відкритих джерел

Контракт 2013 року на поставку нової партії "Леопардів" дозволив Польщі наростити свій бронетанковий парк до 1000 машин. Але після 2015 року можливість купити вживані Leopard 2 безпосередньо у Німеччини або в інших операторів світового ринку озброєнь по суті вичерпалась. Тому та ж Польща була вимушена перейти до практичних кроків по купівлі американських M1 Abrams та південнокорейських К2.

Читайте також: У 2023 році ЗСУ мають отримати від чехів ще 120 модернізованих Т-72, а так передача Abrams і Leopard 2 уже перезріла