xcounter
#

У 2023 році ЗСУ мають отримати від чехів ще 120 модернізованих Т-72, а так передача Abrams і Leopard 2 уже перезріла

23337
Leopard 2 польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Leopard 2 польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки реально назбирати 300 танків на запит Головнокомандувача ЗСУ Залужного, якщо "вільних" радянських машин майже не залишилось

Президент Польщі Анджей Дуда 11 січня 2023 року оголосив про готовність дати Україні "символічну" роту танків Leopard 2, або ж 14 машин, котрі мають бути виділені в рамках ширшої коаліції по передачі західних ОБТ. За день до цього, 10 січня 2023 року, відбулась можливо менш "ефектна", але також важлива подія – Чехія почала відправку перших із 120 модернізованих Т-72 для ЗСУ. На одній із машин свій підпис лишив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Мало того, що ці дві події відбулись у хронологічній послідовності, так вони ще й являють собою певну символічну єдність, яка виражається так – питання передачі Leopard 2 та Abrams для ЗСУ уже перезріло, бо уже вичерпались "вільні" машини, які можна було б передати нашому війську.

Читайте також: Як Польща намагалась купити копію Leopard 2 в Швейцарії для заміни Т-72, і що з цього в підсумку вийшло
Відправка перших модернізованих в Чехії танків Т-72 для ЗСУ, 10 січня 2022 року, фото - Twitter-профіль прем'єр-міністра Чехії Petr Fiala

Нагадаємо, звідки взялись аж 120 танків Т-72, які мають у 2023 році бути відправлені для Збройних Сил України із Чехії. На початку листопада 2022 року США, Нідерланди та уряд Чехії заявили про домовленість на модернізацію 90 одиниць Т-72 для українського війська на потужностях чеської Excalibur Army, в рамках одного із пакетів військової допомоги. За місяць потому, в грудні 2022 року стало відомо, що "неназвана африканська країна" пожертвувала для ЗСУ свої 30 танків Т-72. Так власне й назбирався пакет в 120 модернізованих Т-72, які мають бути поставлені України протягом 2023 року.

Чеська Excalibur Army заявляє, що на модернізацію одного танка їй в середньому потрібно 66 робочих днів. Поставка модернізованих ОБТ відбуватиметься із темпом 1 машина раз в 4 дні, тому поставка усіх 120 Т-72 відбуватиметься планомірно протягом 2023 року. Такі танки відрізнятимуться від радянського "оригіналу" силовою установкою більшої потужності та оновленими системами зв’язку, наявністю тепловізора та динамічного захисту.

Відновлення та модернізація Т-72 для ЗСУ на потужностях чеської Excalibur Army, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Схоже, це будуть останні "вільні" танки радянського виробництва, які б можна було поставити для ЗСУ. Якщо у когось ще і є Т-72, то такі машини можна хіба що виміняти за "кільцевим обміном" від Берліну на Leopard 2, і тут логічніше одразу дати нам ці "Леопарди".

Тим більш, що доволі часто "кільцевий обмін" від Німеччини зазнавав невдачі. Наприклад, у квітні 2022 року німецький уряд начебто домовився із Словенією про передачу нам танків М-84 (югославська копія Т-72) в обмін на танки та Marder від Берліну. Але в процесі "щось пішло не так", і замість М-84 в підсумку Словенія дала для ЗСУ M-55S (модернізована копія Т-55). Дещо схоже вийшло із Словаччиною – у травні 2022 року Німеччина заявляла про домовленість "обміняти" 30 Т-72 для ЗСУ на 30 "Леопардів" для словацької армії, натомість – "виміняли" 30 БМП-1 на 15 "Леопардів".

Танки Т-72 збройних сил Словаччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Звісно, можуть бути свої екзотичні "сюрпризи", завдяки яким вдасться знайти ще додаткову техніку часів "Варшавського договору". Наприклад, про своє бажання зблизитись із США та відмовитись від радянської зброї заявила Ангола, яка має 50 Т-72, близько 250 одиниць БМП-1 та БМП-2 і навіть 12 САУ 2С7 "Пион". Але такі "сюрпризи" навряд чи суттєво впливатимуть на загальну картину посилення ЗСУ.

Так власне й виникає конфігурація – щоб посилитись для нового контрнаступу проти рашистів, Збройним Силам України потрібні додаткові танки. А так як запас "вільних" радянських машин вичерпано, нема іншої альтернативи, аніж надати нам саме західні ОБТ типів Abrams та Leopard 2.

Болгарські Т-72 та американські Abrams під час навчань НАТО, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремо варто наголосити ось на чому. Коли Німеччина через різні канали комунікації ставить питання, що США також мають допомогти Україні поставкою Abrams, у цьому є своя обгрунтована "математична" логіка. Якщо з поправкою на відомі фактичні втрати рашистів по танкам, то виходить, що зараз "Абрамс" - це найбільш масовий у світі ОБТ західного виробництва. The Military Balance 2022 вказує, що в розпорядженні Армії США є 2645 танків Abrams різних модифікацій в строю та ще + понад 3450 "Абрамсів" на зберіганні. Водночас, за деякими підрахунками, армії країн Заходу мають в своєму розпорядженні лише близько 1400 танків Leopard 2 усіх модифікацій.

А так виходить, якщо додати 120 модернізованих Т-72 + потенційні близько 100 "Леопардів" від майбутньої "танкової" коаліції Заходу, виходить в кращому випадку 220 машин. І це значно менше від мінімального запиту в 300 ОБТ, який для західних ЗМІ озвучував Головнокомандувач ЗСУ Залужний.

Американські M1A2 Abrams та польський Leopard 2PL, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Британський танк: Challenger 2 у чому унікальні особливості цієї машини, її можливості та характеристики