xcounter
#

Чехія оновить для України майже сотню танків Т-72 за 1 млн доларів кожен: названі строки прибуття машин

Т-72 ЗСУ
Т-72 ЗСУ
14260

Передача танків - спільна програма США та Нідерландів, які виділяють кошти, а також Чехії, яка проведе модернізацію танків Т-72

Міністерства оборони США, Нідерландів та Чехії спільно оголосили про досягнення згоди щодо підтримки України шляхом проведення капітального ремонту 90 танків Т-72Б. І одразу слід зазначити, що ці 90 танків, включають оголошені у пакеті допомоги на 400 млн доларів від 4 листопада 45 одиниць Т-72.

Самі машини належать чеській стороні та перебувають у запасах чеської оборонної промисловості, а фінансування робіт буде проводитись Вашингтоном та Амстердамом. Зазначається, що домовленість про це була досягнута ще 11 серпня під час зустрічі контактної групи у Копенгагені.

Читайте також: Хто постачатиме 122-мм та 152-мм снаряди ЗСУ та чи вистачає "натівських" боєприпасів, щоб бити армію РФ

Також була й оголошена й вартість цих робіт, яка складає близько 90 млн доларів, що формує цінник одного капітального ремонту машини у розмірі 1 млн доларів за одиницю. Важливо й те, що перші машини мають надійти до України вже у грудні, а всі машини будуть передані протягом 2023 року.

В цій ситуації також важливим питанням є, а які саме ці танки будуть оновлені у межах капітального ремонту. І перше, що спливає на думку, це саме чеський проект T-72M4CZ з доволі суттєвого перероблення танка Т-72.

T-72M4CZ
T-72M4CZ

Ця модернізація передбачає заміну системи управління вогнем та встановленням нової TURMS-T від Officine Galileo (входить у Leonardo) з тепловізійним та панорамним прицілами, цифрових систем зв'язку, динамічним захистом DYNA-72 та ремоторизацією шляхом встановлення 1000-сильного двигуна Perkins Condor СV-12 з трансмісією Allison XTG-411-6N.

Але вартість цієї модернізацію оцінювалась на рівні 6 млн доларів за одиницю, через що таке оновлення пройшли лише 30 одиниць.

Тому більш вірогідним кандидатом є T-72 Avenger на який у Чехії зібрали кошти у вересні. Ця машина від Т-72М1, які й знаходяться у чеській армії на озброєнні, відрізняється встановленням динамічного захисту, систем зв'язку та інтеграцією тепловійного канала у приціл. Вартість такого танка становила якраз близько 1 млн доларів, тому що під збору коштів вдалось зібрати 1,33 млн доларів.

Таким чином, можливо зробити обережне припущення, що оновлені чеські Т-72 будуть ближче до T-72 Avenger ніж до T-72M4CZ, що одночасно й пояснює відносно короткі строки передачі перших машин.

Читайте також: Пакет на 400 млн доларів від США з понад тисячею Phoenix Ghost, танками та бронекатерами - чому ще зарано радіти