xcounter
#

Як Польща намагалась купити копію Leopard 2 в Швейцарії для заміни Т-72, і що з цього в підсумку вийшло

11171
Польські Leopard 2 на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські Leopard 2 на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ця історія може пояснити, чому Варшава без особливого ентузіазму ставиться до ідеї передати ЗСУ свої "Леопарди"

Високопосадовці Польщі зробили дві заяви, які можна сприймати як сигнал про прискорення рішення поставити Україні танки Leopard 2. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Варшава веде перемовини про створення широкої коаліції країн, що виділить для ЗСУ важку бронетехніку. При цьому очільник польського уряду наголосив, що "Ми самі не маємо наміру здавати свої танки без ширшої коаліції".

В свою чергу, голова Бюро міжнародної політики Польщі Якуб Кумоха заявив, що тут може бути мова про передачу декількох десятків, не сотень танків. При цьому сама Польща буде готова виділити скоріше "символічну" кількість "Леопардів".

Читайте також: САУ M109A6 Paladin всередині та в чому різниця від попередніх версій
Leopard 2A6 Війська Польського, ілюстративне фото з відкритих джерел

З однієї сторони, це безцінно – почути від найближчого союзника України, що той робить усе для прискорення передачі нам сучасних танків. З іншої сторони, може скластись суб’єктивне враження, що офіційна Варшава ставиться до ідеї дати нам свої "Леопарди" без особливого ентузіазму, можна навіть сказати – із певними "нотками прохолоди". Хоча ж Польща загалом палко підтримує усі ідеї щодо посилення обороноздатності України, і завжди підкреслює свою провідну роль в цьому.

Наприклад, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак на початку січня 2023 року уже заявив у коментарі польським ЗМІ, що США вирішили передати Україні ЗРК Patriot саме завдяки ініціативі, яку висунула Варшава. Цю заяву можна прочитати наприклад ось тут.

Британські Challenger 2 під час маневрів Puma-2022 збройних сил Польщі в листопаді 2022 року, фото - прес-служба 18-ої механізованої дивізії

Схоже, "прохолода" Польщі у питанні поставки "Леопардів" для України може бути пов’язана з тим, що країни Заходу виконали свої обіцянки по компенсаторам замість поставлених Т-72 для ЗСУ зовсім не у тій мірі, як на те сподівалась Польща. Або ж взагалі не виконали.

Наприклад, тут варто пригадати заяву зразка квітня 2022 року, коли на той момент ще прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пообіцяв дати полякам танки Challenger 2 замість переданих Україні ОБТ. Але, як бачимо, ця обіцянка так і не була виконана. У тому ж квітні 2022 року Польща просила у Шольца ті самі Leopard 2, і це прохання не було почутим.

Польські Leopard 2 на маневрах, фото – прес-служба 18-ої механізованої дивізії армії Польщі

У липні 2022 року стало відомо, що США мають намір передати Польщі 116 вживаних танків M1 Abrams, ймовірно – знятих із озброєння Корпусу морської піхоти, для заміни виділених для України Т-72. Але лише на початку січня 2023 року був фактично підписаний контракт на поставку цих машин та + супутнього обладнання загальною вартістю 1,4 мільярди доларів (за неофіційними даними).

У нас перед очима був такий приклад – Польща настільки гостро потребує додаткових танків та іншої бронетехніки, що у серпні 2022 року підписала контракт з Південною Кореєю вартістю 5,7 мільярдів доларів на поставку 180 танків K2 та 212 САУ типу К9. Свої зобов’язання Південна Корея виконує справно – перші машини надійшли лише за 102 дні після укладення контракту.

Розвантаження південнокорейських К2 та К9 для збройних сил Польщі в грудні 2022 року, фото - Defense24

Але тут варто нагадати й про іншу, не менш показову історію. Польські ЗМІ на початку червня 2022 року розповіли, що офіційна Варшава намагалась купити у Швейцарії зі складів зберігання 42 танки Pz 87, ліцензійна копія Leopard 2. Полякам ці танки були потрібні саме як "компенсатор" переданим Т-72. Швейцарія продавати свої Pz 87 відмовилась не тільки із "нейтралітету", але й під приводом, що ці танки все рівно стоять на зберіганні "демілітаризованими", тобто із них зняли та утилізували башти.

Pz 87 збройних сил Швейцарії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що народ України буде вдячний Польщі за будь-яку допомогу в питанні передачі ЗСУ танків західного виробництва, необхідних для звільнення нашої землі від рашистів.

Читайте також: Турецький танк Altay у цьому році нарешті добереться до війська: наочний приклад скільки займає створення власного танка