xcounter
#

Скільки можуть коштувати 300 танків Abrams від США для ЗСУ, якщо брати прикладі Польщі

15189
Танк Abrams (всі фото: DoD US)
Танк Abrams (всі фото: DoD US)

Abrams розглядається, як один з можливих кандидатів на закриття потреби ЗСУ у 300 танків через банальну наявність їх у США, але навіть у цьому випадку треба враховувати ціну цих машин, навіть якщо вони передаються з резерву

Потреба України у танках є очевидною і оголошеною неодноразово на всіх рівнях. Більше того, її цілком усвідомлюють і у країнах НАТО та подекуди вже просувають ідею передати Leopard 2 "у складчину".

Але окрім оцінки запасів танків та питання забезпечення боєприпасами та створення всього матеріально технічного базису є ще важливий фінансовий показник. Зокрема на варто забувати, що навіть підтримка США має вже оголошені ліміти на 2023 рік, які закріплені у бюджеті: 45 млрд доларів, з яких 20,8 - направлені виключно на озброєння. За програмою президентського вилучення (PDA) - 11,8 млрд доларів та 9 млрд за Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI).

Читайте також: Чи зможуть країни НАТО наростити випуск 155-мм боєприпасів чи снарядний голод стане глобальним

Тому коли мова йде про танки, особливо про Abrams, то можливо цілком оцінити скільки буде коштувати їх передача до України на прикладі Польщі. Справа в тому, що Варшава замовила за "круговими постачаннями" 116 танків M1A1 Abrams FEP, але офіційна угода ще не підписана.

M1A1 Abrams FEP
M1A1 Abrams FEP

За повідомленням Defense24, контракт має бути підписаний найближчим часом і має цінник у 3,75 млрд доларів і охоплює не тільки машини, але й весь комплекс включно із машинами забезпечення, логістикою та забезпеченням, а також містить значну кількість боєприпасів. Тобто мова йде про "базовий" чи "стартовий" контракт, який має забезпечити розгортання експлуатації цих Abrams та ще 250 одиниць у версії M1A2 SEP v3, які Варшава замовила за 4,75 млрд доларів.

Зокрема відомо, що у контракт включено 250 тисяч снарядів, з яких 112 тисяч бронебійних підкаліберних з урановим сердечником. Саме такі боєприпаси доволі рідко експортують, що є вкрай цікавим маркером того, що США цілком вірно оцінюють реальну потребу та місце Польщі у можливому відбитті агресії РФ. Також зазначимо, що 250 тисяч боєприпасів можуть здатися занадто великою кількістю як на 116 машин, але насправді це близько 2,15 тисячі снарядів на один танк, або близько 50 повних боєкомплектів.

M829A4
Снаряд M829A4

Також важливе те, що передаються не нові Abrams, а списані зі складу Корпусу морської піхоти США. Версія M1A1 Abrams FEP хоч і пройшла модернізацію, але доволі сильно відстає від сучасної серійної M1A2 SEP v3. Наприклад приціл стабілізований лише у вертикальній площині. Також танк має броню попереднього покоління Heavy Armor Packagegen 3 (HAP), яка з 2010-х років замінюється на Next Generation Armor Package/New Evolution Armor (NGAP/NEA).

Хоча M1A1 Abrams FEP оснащений тепловізійними прицілами, дистанційно керованою кулеметною установкою SCWS, яка паралельно виконує, завдяки системі візуалізації та прицілювання AIDATS, функцію командирської панорами з можливістю цілевказування.

Зазначимо, що загалом зі складу Корпусу морської піхоти США у резерв було виведено 400 Abrams. Частину з них без модернізації направлять до Війська Польського, інші мають пройти модернізацію до рівня M1A2 SEP v3.

M1A2 SEP v3
M1A2 SEP v3

Таким чином, якщо оцінити передачу до України цих танків за прикладом Польщі та взяти середньою вартість обох контрактів, то 300 Abrams з усім необхідним будуть коштувати 6,96 млрд доларів. Або 58% від всієї допомоги США за програмою президентського вилучення (PDA), або 33% від всіх виділених на озброєння для України коштів.

І в цій ситуації, єдиним моментом, який може трохи змінити ситуацію з витратами є те, що можливо для Польщі у США використали "експортний коефіцієнт". А у випадку з передачею до України цінник може бути сформований за нормами, як для збройних сил США. Але наразі сказати за якою "формулою" формується вартість озброєння для України неможливо, навіть попри публічність всіх передач.

Але якщо уявити, що ціна для України буде навіть вдвічі дешевшою за "прейскурант" для Польщі, це все одно буде становити вкрай значну частину всієї допомоги США, яка піде лише на танки. А серед потреб "висіть" ще 700 БМП та 500 гаубиць, питання посилення ППО, можливо, нарешті, винищувальна авіація, а також цілий пласт з підтримки вже переданого озброєння.

Читайте також: Нова далекобійна САУ має свою "хворобу", і у США хочуть знайти рішення, щоб ефективно "вилікувати" її