xcounter
#

Leopard 2 від Фінляндії та інших союзників для України "у складчину": наскільки реальна їх передача

Leopard 2A5 збройних сил Данії (всі фото: DoD US)
Leopard 2A5 збройних сил Данії (всі фото: DoD US)
11722

Leopard 2​ цілком можливо назвати "пан'європейським" танком, що дозволяє оцінити можливість його передачі не однією країною, а одразу 5-10 союзниками

У парламенті Фінляндії ініціювали обговорення передачі танків Leopard 2 до України. Як мінімум два парламентарі, які є членами комітету оборони: Андерс Адлеркройц [Anders Adlercreutz] та Атте Харьянне [Atte Harjanne] зрушили це питання. У своєму спільному зверненні вони зазначили, що постачання основних бойових танків західного зразка є вкрай важливим для обороноздатності України та відсічі російської агресії.

І головним кандидатом є саме Leopard 2, передача якого союзниками вбачається найбільш ефективним шляхом. Тим паче, що тоді існує можливість передачі однотипного зразка, що значно спростить навчання, логістику та обслуговування. Більше того, його розповсюдженість серед союзників дозволяє передати значну кількість бойових машин "у складчину". Окрім Фінляндії цей танк знаходиться на озброєнні таких країн, як: Німеччина, Нідерланди, Швеція, Данія, Іспанія, Норвегія, Польща та Канада (саме такий перелік включно з північноамериканською країною зазначений у зверненні і не є повним переліком країн-операторів Leopard 2).

Читайте також: Чим особливий Ту-95МС, і чому саме цей літак обирають рашисти для ударів по Україні
Leopard 2A5 швеції
Шведські Leopard 2A5

"Спільні європейські зусилля могли б надати істотну додаткову підтримку боєздатності України на суші та, можливо, рішуче допомогти Україні зберегти імпульс, який вона досягла у війні", - йдеться у зверненні.

Також зазначено, що передача танків має запустити процес з прискорення їх виробництва, що також є ключовим фактором обороноздатності союзників. При цьому підкреслюється, що "успіх України у війні також має вирішальне значення для безпеки Фінляндії".

Водночас необхідно реально оцінити можливості тієї ж Фінляндії передати Leopard 2. Відповідно до Military Balance на 2021 у країні у строю знаходиться 100 одиниць Leopard 2A6, а ще сотня Leopard 2A4 - на зберіганні. Таким чином Гельсінкі цілком має машини, які прямо зараз не використовуються у збройних силах.

Leopard 2A4 фінляднія
Фінський Leopard 2A4

Якщо оцінити запаси оголошених депутатами країни, то картина виглядає наступним чином (за Military Balance):

  • Німеччина: 225 Leopard 2A5/A6, 59 Leopard 2A7/2A7V, 55 Leopard 2A4 на складі
  • Нідерланди: на озброєнні відсутні, у 2011 році всі 60 Leopard 2A6 списані, кількість на зберіганні невідома
  • Швеція: 120 Leopard 2A5
  • Данія: 18 Leopard 2A5 (проходять модернізацію до A7V), 26 Leopard 2A7V
  • Іспанія: 108 Leopard 2A4, 219 Leopard 2E
  • Норвегія: 36 Leopard 2A4, 16+ на складі
  • Польща: 126 Leopard 2A4 (проходять модернізацію до 2PL), 105 Leopard 2A5, 16 Leopard 2PL
  • Канада: 42 Leopard 2A4 (використовуються у якості (sic!) мішеней), 20 Leopard 2A4M, 20 Leopard 2A6M

Цікаво, що фінські парламентарі не додали деяких інших операторів, наприклад Австрію, Грецію, Туреччину, Угорщину, Португалію. Але навіть якщо припустити, що перелік потенційних донорів дійсно обмежений наведеними країнами, то мова йде про понад 1100 танків, які знаходяться у строю. А лише офіційних складських запасів: понад 200 одиниць, до яких можливо додати незазначені у Military Balance, наприклад, як у випадку з Іспанію чи Нідерландами.

Leopard 2PL
Leopard 2PL Війська Польського

Звісно доволі легко оцінювати чуже майно. Але у будь-якому випадку, повертаючись до озвучених головнокомандувачем Збройних Сил України Валерієм Залужним потреби у 300 танках, то це потребує від оголошених потенційних донорів передачі майже всіх Leopard 2, які публічно знаходяться на зберіганні та близько 10% від наявних у строю. При цьому треба враховувати, що машини, які знаходяться на зберіганні ще необхідно підгодовувати до експлуатації і цілком може бути повторення ситуації, як з іспанським Leopard 2. А різниця між різними версіями Leopard 2 у забезпеченні та обслуговуванні все ж таки існує, хоча на порядки менша ніж у випадку Leopard 2 та Abrams.

Але у будь-якому випадку, колективне рішення щодо передачі Leopard 2 з одного боку вбачається, як реалістичний сценарій через зменшення навантаження на кожну країну-донора. Але він точно є значно складнішим, тому що це має бути колегіальне рішення.

Читайте також: Німеччина звітує про зброю для України на понад 2 мільярди євро, але є один нюанс